iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общински съветник приватизира общинска фирма

Общински съветник приватизира общинска фирма

Общинският съвет в Перник прие извършения правен анализ и оценка на активите на собствения капитал на фирма "Оранжерия" ЕООД, която е общинска собственост.
 
Общинският съвет на Перник на практика прехвърли в частни ръце дружеството "Оранжерия" ЕООД, доскоро общинско, на фирма "Вългища-Перник" ЕООД. Решението, което съветниците взеха на последното си заседание, трябва да бъде изпълнено в срок от 6 месеца. В приетата от пернишките парламентаристи докладна от ликвидатора на "Оранжерия" ЕООД се казва, че продажната цена трябва да бъде на "справедлива пазарна стойност".
 
На практика обаче, това не може да се осъществи, тъй като дружеството е затънало в дългове и въпреки опитите да бъде изправено на крака, то се наложи да отиде в частни ръце на безценица. Още през март миналата година ОбС взе решение да прекрати съществуването му с ликвидация, която беше финализирана с решението на парламентаристите от преди дни.
 
Намерение да купи оранжерията до ОбС още преди година декларира Георги Стоянчев, управител на фирма „Въглища-Перник"ООД, която има договор за концесия за добив на въглища и върху терени, собственост на „Оранжерия"ЕООД. Любопитното е, че съдружник с дял във фирмата е общинският съветник Георги Милев, който си направи отвод по време на гласуването по преминаване на дружеството в активите на неговата фирма.
 
Още през май 2004г. между двете фирми има подписан договор за сътрудничество за съвместно производство на ранни зеленчуци, разсад и цвета. Тогава от минната фирма са предоставили на оранжерията паричен заем в размер на 240 000лв. за срок от 48 месеца и лихва от 6.5%. Подписани са и други договори въз основа на които към края на юни 2009г. „Оранжерия"ЕООД дължи на „Въглища-Перник"ООД 312 979 лв. (без лихви). Според ликвидатора на оранжерията Живка Габрова предложението на „Въглища-Перник" за закупуване на оранжерията е напълно логично. От друга страна кандидатът за собственик на общинската фирма в ликвидация изтъква като мотив желанието си да запази предмета на дейност на оранжерията и да съхрани в цялост имотите й, а не да бъдат разпродавани на парче.
 
Общинската оранжерия е изградена в рамките на „Проект за интегрирано развитие на Пернишкия регион - Обект Бела вода" BG 9915-01-028 с финансовата помощ на Програма ФАР на ЕС. През май 2001г. в обекта са вложени 275 хил. лв., които са почти 90% от стойността на проект „Интегрирано развитие на Пернишки регион чрез обучение на 60 и разкриване на 85 нови работни места в оранжерия за биологично производство на разсад и цветя на базата на алтернативна енергия от термална вода, от възстановения по проект ан ФАР сондаж Бела вода (програма SMDEP). Първоначалният замисъл на проекта е да се използва термоминералната вода от близкото находище, след допълнително подгряване, да се използва за отопление на оранжерията. След въвеждането й в експлоатация са се отглеждали зеленчуци, впоследствие цветя, но и двете дейности са се оказали губещи. Дейността на оранжерията е субсидирана от общината, като по силата на договора за финансова помощ от ЕС общината е имала задължение да осигури функционирането на оранжерията за 5-годишен период след приключването на проекта, който срок е изтекъл през май 2008 година.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.