iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сливат РЦЗ и РИОКОЗ

Сливат РЦЗ и РИОКОЗ

Да се слеят Регионалните центрове по здравеопазване (с около 500 служители) и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве - бившите ХЕИ (с над 3330 наети). Това се обсъжда в Министерството на здравеопазването като част от антикризисните мерки на правителството.
 
РЦЗ се занимава с дейността и контрола върху регистрацията и здравната дейност на лечебните заведения. Следи и за изпълнението на медицинските стандарти, за въвеждането на информационни технологии.
 
Докато РИОКОЗ контролират спазването на здравните изисквания при заразноболните, заведенията за хранене, изследват за вещества като нитрати и ГМО.
 
РЦЗ- Перник се ръководи от д-р Антоанета Григорова.
 
Наскоро новият шеф на РИОКОЗ в Перник д-р Валери Симеонов обяви, че в пернишката инспекция има 6 свободни работни места. Той обясни, че Инспекцията не може да намери лекари със специалностите хигиена на храненето, епидемиолог, трудова медицина и здравен контрол. Бройките били отдавна незаети единствено по липса на кандидати със съответните специалности. Тогава д-р Симеонов беше категоричен, че кадрови промени и намаляване на персонала в инспекцията няма да има.
 
Сега в РИОКОЗ - Перник работят 17 държавни здравни инспектори в дирекция „Здравен контрол" и дирекция „Надзор на заразните болести". С над 30-годишен стаж в инспекцията са здравните инспектори Атанас Асенов, Димитрина Димитрова, Димитрина Станкова, а Цветанка Благоева е здравен инспектор вече 37 години.
 
През миналата година от дирекция "Здравен контрол" са извършени 7998 проверки, участвали са в 14 съвместни проверки с други ведомства (РЦЗ и ОД на МВР). От дирекция "Надзор на заразните болести" м.г. са извършени 1832 проверки в лечебни заведения за болнична и доболнична помощ.
 
РИОКОЗ Перник разполага с единствената акредитирана лаборатория в региона за изследване на храни от животински произход. В нея се правят изследвания и на продукти, представени от ДВСК на Регионалната ветеринарно медицинска служба срещу заплащане, но сумите се превеждат в Държавния бюджет. По план на Държавен здравен контрол в РИОКОЗ се извършват изследвания за нитрати и др. вредни за здравето на човека вещества в зеленчуците. Инспекторите вземат проби от търговците, които се изследвали в лабораторията. Изследвания се правят и по сигнал на граждани извън планираните проверки.
 
Изследвания за ГМО в лабораторията на РИОКОЗ не се правят. Такава лаборатория има в София и всеки може да занесе проба за изследване. Цената обаче е 130 лв.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.