iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иво Горчев: Пернишкият театър е сред най-добрите в страната, важно за нас е признанието на пернишката публика

Иво Горчев: Пернишкият театър е сред най-добрите в страната, важно за нас е признанието на пернишката публика

Господин Горчев, как гледате на идеята театрите да заработят като търговски дружества?
- Това е абсурдно . На всякъде по света държавата подпомага театрите - те са културни институции и това трябва да остане основната им роля.
 
И все пак, как гледате на представените в публичното пространство идеи за реформи в сектора?
- Реформите са нещо важно. Ние в Перник сме насочили усилията си към предоставянето на качествена програма за нашите зрители и това е, което ни вълнува най-много към настоящия момент. Въпреки това, всяка идея за реформа в системата на общинските и държавни театри трябва да мине на широко обществено обсъждане преди да бъде приложена. Говорим за участие на театрали, на зрители, на ръководители в сферата на театралното изкуство.
 
Пернишкият театър „Боян Дановски" е сред водещите в страната. Като че ли, тук проблемите не се усещат?
- Проблеми има на всякъде. При нас изгорялата сцена в „Двореца на културата" е нещо, което тежи от години, макар и да не се отрази на качеството на продукцията, благодарение на страхотния екип на театъра. С нетърпение очаквам момента, когато пернишката публика ще изпълни отново залата, за да се наслади на играта на актьорите. До тогава, продължаваме да поддържаме високо ниво в Общинския детски комплекс.
 
Ако трябва да дадем сравнение...
- Ние не се състезаваме с никого, държа да подчертая. Да, с над 50 хиляди лева приходи и с над 60 представления само за миналата година, ние се нареждаме в челото на областните театри. Разбира се, колегите в градове като Пловдив и София могат да бъдат ориентир в тази насока.
 
Изглежда резултатите са на лице. Защо провинциалните театри остават настрана обаче от разпределянето на награди като „Аскер"? Трябва ли да очаква Перник своето признание?
- Перник има своето признание. Общинския театър „Боян Дановски" е марка, и то от дълги години. Ние се стремим да съхраним и развиваме във времето тази марка. Ето, само миналата година получихме няколко отличия. За постановката „Кучета" взехме награда от Пловдив. Голямо признание за нас беше и „Златната книга", която ни беше отредена от Съвета на европейската научна и културна общност. Тази награда е доказателство, че пернишкият театър е създал и запазил през годините множество верни почитатели не само в Перник, но и в цялата страна.
 
Какви предизвикателства предстоят в най-близък план пред театъра?Искаме да зарадваме най-малките си зрители. Наред с културната си роля, театърът има и социална - той трябва да бъде средище, където всеки ценител на изкуството може да намери по нещо за себе си. За това залагаме на стойностна драматургия, която съчетаваме със забавни комедии. Готвим „Пепеляшка" за малчуганите и техните родители. Програмата ни е запълнена и с други любопитни проекти през цялата година, но предпочитам да говорим за тях по-нататък. Важното е нещата да се случват стъпка по стъпка, за да следим ритъма и интереса на нашата публика.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.