iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов формат на изпита след 7-ми клас

Нов формат на изпита след 7-ми клас

Награда лаптоп ще получи учителят, измислил най-добрия тест по български език или математика, който ще бъде използван за кандидатстване след 7 клас. Това обявиха от просветното министерство в националния конкурс, който трябва да събере идеи за предстоящите изпити за прием в гимназиите, съобщава "Монитор".
 
Учителите ще трябва да подготвят предложенията си с интересни и точно зададени въпроси до 15 април. В изпратените материали трябва да има задължително и отговор на задачата, който може да е само един.
 
В условията за надпреварата за лаптопа няма абсолютно никакви възрастови ограничения. В конкурса може да участват действащи и пенсионирани учители по български език и литература и по математика, съобщиха от МОМН.
 
Просветното министерство предвижда тази година в теста за пръв път да се включат нестандартни задачи тип "съчинение по карта". Въпросът е изпитен трик, заимстван от най-модерните разработки на програмата PISA, която се занимава с качеството на образованието в ЕС. Седмокласниците ще трябва да анализират карта и текст към нея, за да успеят на изпита по български език за външно оценяване.
 
За задачите по математика участниците в конкурса за най-интересен тест ще трябва да се съобразят с новия формат на изпита. Само тест с "а", "б", "в" и "г" трябваше да се попълва миналата година. Сега вече към затворените въпроси има и допълнителен модул, където всеки сам трябва да напише решението на задачата на изпитния лист и няма да има възможност за налучкване.
 
Експертите от МОМН са дали примерна задача за вдъхновение на участниците в надпреварата: "Преди две години Ангел е бил два пъти по-голям от Мартин, а преди 4 години Мартин е бил четири пъти по-малък от Ангел. На колко години е Ангел?" Отговорът е само един - осем.
 
Конкурс за най-хубав тест имаше и миналата година. Тогава интересни задачи се търсеха за зрелостните изпити след 12 клас. Наградата грабна въпрос за творбите на Ботев. В кое Ботево стихотворение не присъства образът на майката, трябваше да посочат зрелостниците.
Първият тест за кандидатстване след 7 клас ще е по български език и литература на 27 май. След това учениците ще трябва да се пренастроят за три дни към решаване на задачи. За 31 май е насрочен националният тест по математика за външно оценяване и кандидатстване за гимназия. Комисиите ще са готови с проверките на резултатите на 11 юни, една седмица след това започва подаването на документи за участие в класирането.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.