iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Енергото пише сметки на око

Енергото пише сметки на око

ЧЕЗ пише сметките на абонатите си наизуст, съобщава  "Стандарт", базирайки се на източник от Енергото. След връщането на едномесечното отчитане през миналия месец, гръмнал софтуерът на чешката компания, която обслужва Перник и региона. Така се изгубила възможността за изчисляване на реалните задължения на абонатите.
 
За да не изгуби пари, в дружеството започнали да пишат първите сметки след отпадането на тримесечното отчитане на око, твърди запознатият. Така мнозина изпищяха от тройни суми за електричество, което не са потребили.
 
Пенсионерка се оплака пред "Стандарт", че години наред месечната й сметка не надвишава 20 лв. Последната фактура, която получила, обаче била за над 80 лв.
 
От ЧЕЗ обаче отрекоха да са имали проблеми със софтуера. Няма нарушения в работата на информационната ни система. Сметките се издават на база на реалния отчет на консумираната енергия, твърдят от дружеството. Според ЧЕЗ причина за високите сметки е, че електромерите са отчетeни за период, по-дълъг от 30 дни. Това обаче се отнасяло за малък брой клиенти. Те са компенсирани с по-дълъг срок за плащане, заявяват от компанията.
 
Всеки потребител може да провери дали данните от електромера му съответстват на записаните във фактурата. При установена разлика следва да ни информират чрез Центровете за обслужване на клиентите, на телефон 070010010 или на имейл [email protected]. Ако има несъответствие, фактурата ще бъде коригирана, обещават от ЧЕЗ.
 
Въпреки че председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев нееднократно заяви още през януари, че няма да позволи по-голямо поскъпване на тока от 1 юли от 4-5%, от ЧЕЗ обявиха, че ще поискат средно поскъпване от 9,4%. Компанията твърди, че увеличението е необходимо, за да се инвестират повече пари в мрежата за подобряването на качеството на електрозахранването. През тази година вложените пари щели да са два пъти повече от направените през миналата инвестиции от 94 млн. лв. В същото време клиенти на компанията от цяла Западна България се оплакват от чести спирания на тока, прекалено високо или ниско напрежение, което поврежда уредите им.
 
От ЧЕЗ засега не са обявили официално, че ще поискат въвеждане на такса "електромер", както направиха от ЕВН, които работят в Източна България. Но представители на чешката компания участват в работна група, която обсъжда възможностите за въвеждане на такава такса.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.