iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани се поклониха пред жертвите на комунистическия режим край Ловеч

Перничани се поклониха пред жертвите на комунистическия режим край Ловеч

Десните, водени от Мартин Димитров се поклониха пред жертвите на комунистическия режим в лагера "Слънчев бряг" край Ловеч
 
Лидера на СДС Мартин Димитров, членове на НИС на синята партия, представители на десни партии и Съюза на репресираните, много граждани от Ловеч, Троян, Плевен, Перник, София и други градове на страната участваха в събота в шествието, организирано от СДС Ловеч до лагера "Слънчев бряг" край града.
 
Заупокойна панахида в памет загиналите отслужи Ловчанският митрополит Гавриил. "Тук са извършвани жестокости в съюз с дявола, тук са действали садисти, а садизмът е сред най-тежките грехове", каза пред присъстващите владиката.
 
Лидерът на СДС Мартин Димитров в своята реч каза, че "тези хора не са забравени, те, а и цялото общество очакват правосъдие, но вече 20 години получаваме отказ съдът да се произнесе за зверствата, които са ставали тук". Път без комунизъм, без ДС, път, основан на вярата и християнството - това трябва да покаже България, призова още водачът на синята партия.
 
Д-р Митев, областен лидер на СДС посочи счупена плоча в памет на загиналите и каза, че на втората година след поставянето й, комунистите са я строшили. Тя ще остане така, за да напомня на и за днешните им издевателства. Плоча с имената на всички загинали в лагера край Ловеч ще бъде поставено през следващата пролет.
 
Мартин Димитров съобщи, че Синята партия е решила всяка година по време на шествието в Ловеч да се провежда изнесено заседание на Националния съвет на СДС. Така новото поколение от синия елит ще се запознае с комунистическото минало и така в България никога няма да се забравят жертвите на режима, няма да бъдат забравени и техните комунистически палачи.
 
През "Лагера на смъртта" край Ловеч са минали 1501 души. 166 от тях са жертва на терора, а за 147 са намерени смъртни актове. Лагерът "Слънчев бряг" е функционирал от 1959 до 1961 година.
 
В Пернишко пък са извършени едни от най-масовите кланета на обикновени граждани от страна на комунистическата върхушка след 9 сеп. 1944г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.