iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Закриват специализираните институции за деца

Закриват специализираните институции за деца

Да бъдат трансформирани и закрити специализираните институции за деца в област Перник до 2015 г. предвижда областна програма за развитие на социалните услуги, приета в началото на седмицата от Областния съвет за развитие.
 
Домът за медико-социални грижи в Перник и Домът за деца лишени от родителска грижа „Радост" в радомирското село Дрен поетапно ще бъдат подготвени да поемат нови функции. През планирания период ще започнат действия за изваждане на децата и за намаляване на капацитета на институциите. Предвижда се изготвяне на индивидуални планове за всяко настанено дете, установяване на контакти с неговите родители и близки и определяне на план за самото дете. Дейностите за реинтеграция ще се извършват съвместно с центрове за обществена помощ, самата специализирана институция и Отделите за закрила на детето.
 
В Дрен ще се създадат условия за алтернативни услуги, като идеята е да се обособят две защитени жилища, в които ще бъдат настанени по не повече от 15 деца.В медико-социалния дом също ще се развива пакет от различни от предлаганите услуги, които ще бъдат насочени към новородените и техните семейства. С предимство ще се развиват социално-здравни услуги като диагностика, и рехабилитация, дневни и почасови грижи, консултиране. В тази дейност ще бъде ангажиран и настоящият персонал на дома.Намаляването на капацитета нас 80% ще се постигне на етапи, като първата година процентите ще бъдат 20.
 
Предвижда се и трансформиране на SOS детското селище в Дрен, където част от къщите трябва да станат от семеен тип, а останалите да се предоставят на приемни родители.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.