iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младежи от СДС предлагат за Цветница да има и росалинки

Младежи от СДС предлагат за Цветница да има и росалинки

Младежи от СДС измислиха нов тип винетки - само за общинските пътища в пернишко. В противовес на колегите си от БСП, които пуснаха „цветелинки" за през Владая, младите седесари предлагат в навечерието на Цветница, когато и кметът на Перник също има имен ден, да се пуснат „росалинки". Приемете го като шега, а не заяждане с кмета или колегите от БСП, уточниха на пресконференция днес младежките лидери от СДС Мария Ненова и Христиан Даскалов.
 
След дебат в дискусионен клуб, младежите от СДС настояват за промяна в наредбата за Синята зона в Перник.
 
Според тях текстове от Наредба за обществения ред при използване на превозни средства на територията на Община Перник са съдебно атакуеми. В позицията си, която ще представят пред общинските власти, те посочват няколко мотива, аналогични с казуси в столична община, по които има определение на Върховния административен съд. В пернишката наредба е записано, че само на живущите по "постоянен адрес" на засегнатите улици ще им бъде позволено да паркират пред домовете си, а тези по "настоящ адрес", нямат такова право и то се отнася само за един автомобил на жилище. По никакъв начин и не се гарантира наличието на сигурно парко-място в замяна на таксата, прибрана предварително от администрацията. Тези три основания са в основата на решението на ВАС тази такса за "Синя зона" да отпадне в София.
 
Според младежите не допустимо е и предоставянето на преференция за служебните автомобили на Общината и за личните коли на служителите в общинската администрация и на представителните държавни власти.
 
В позицията е отразено  и реалното задръстване на тротоари на улици в централната градска част, които не попадат в Синята зона. Лансира се идея  всички средства, които постъпват за паркиране и от глоби при нередности в дви жението да се използват целево - за създаване на нови паркоместа и за ремонт на улични платна.
 
За да се формира дисциплина у водачите се предлага да се направят сериозни ограничители, които да пречат колите да се качват по тротоари и на зелени площи. Тема на дебата са били и дупките по улиците.
 
Участници в дебата са обърнали внимание към уличната мрежа в Калкас, където заради изграждането на канализация улици стоят с месеци разкопани, вместо да се работи поетапно. Дадени са и други конкретни примери.
 
Дебатът е част от инициатимата на младежкото СДС в третия четвъртък на месеца да се обсъждат важни обществени въпроси. Освен партийно съпричастните млади хора, след покана във Фейсбук, в него са се включили и политически необвързани, но обществено активни млади хора, които не са безразлични към случващото се в града.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.