iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишката прокуратура се нуждае от разтоварване

Прокуратурата отчете ръст на бързите и незабавни производства.
 
През миналата година в 7-дневен срок са решени 168 бързи производства, а броят на незабавните - в рамките на три дни, е 19. Увеличението е чувствително, през 2007 година в региона не е имало нито едно незабавно производство, през 2008-ма са били едва три, каза зам. окръжният прокурор Бисер Михайлов, цитиран от "Градски вестник". Спестени са време, енергия и средства. Обикновено става дума за кражби, при които извършителят или е задържан на място или пък е разпознат от свидетели.
Натовареността на прокурорите се увеличава с всяка следваща година. През 2009-та в региона са наблюдавани общо 10 091 досъдебни производства, новообразуваните са 2 449. В съдилищата са внесени 559 прокурорски акта, а разгледаните преписки са 10 109.
 
Прокуратурата се нуждае от разтоварване. Държавното обвинение в Перник изцяло подкрепя становището на главния прокурор престъпленията по чл. 343 б, ал. 1 - за шофиране след употреба на алкохол над 1.2 промила да не бъдат криминализирани. Далеч по-голям би бил ефектът от едно високо административно наказание, заяви от името на колегите си Михайлов.
 
Освен първото дело за серийни убийства в историята на пернишкия съд изобщо, предстоят още няколко дела с обществен интерес. Сред тях е това срещу бившия шеф на ВиК Димитър Захариев. Дългогодишният ръководител е обвинен в престъпление по служба. За времето от 3 до 31 август 2007 година по негово разпореждане е нарязано за скрап оборудване, като щетите възлизат на 29 632 лева.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.