iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Регионален преброителен център бори изборната търговия

Създаването на регионални преброителни центрове може да помогне срещу купуването на гласове на предстоящите избори за 42-ро Народно събрание и за следващия Европейски парламент. Това стана ясно на проведената дискусия на тема „За и против регионалните преброителни центрове", организирана от Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор.
 
Създаването на преброителни центрове е универсална мярка, която се препоръчва от експертите в случаите на натрупване на проблеми с администрирането на изборния ден, независимо от това каква е избирателната система. Експлозивното развитие на разнообразни практики на купуване на гласове и контролирано гласоподаване у нас може да бъде превантивно обезсмислено, като се промени начинът на администриране на изборния ден и бюлетините се преброяват в преброителни центрове.
 
Освен това така се премахва възможността да бъде проследяван индивидуалния и колективния избор. Обезсмисля се съществуването на посредници, които разпределят финансови потоци и получават материални или други блага на основата на постигането на определени изборни резултати.
 
По време на дискусията е била направена демонстрация на идеята за преброяване на бюлетините в регионалните преброителни центрове. За първи път е показана нов вид урна със сигурна система за защита на изборните бюлетини - специални пластмасови контейнери с пластмасови пломби за еднократна употреба и скрити уникални номера, които да заменят сегашните прозрачни урни. Сигурността на контейнера е практически абсолютно гарантирана, а подмяната на пломбите е невъзможна, се казва в съобщението на коалицията.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.