iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отличниците с по-ниска такса за университет

Студентите с отличен успех да плащат по-малки такси за университета. За това настоява Националното представителство на студентските съвети (НПСС), които вчера представиха резултатите от тяхно допитване до колегите им от цялата страна за промени в новия закон за висшето образование.
 
"В момента обсъждаме конкретния механизъм с просветното министерство за изчисляване на диапазон, в който таксата да зависи от успеха", обясни пред "Монитор" Петър Чаушев, председател на НПСС.
 
Така например, ако финансовата рамка е между 20 и 50 лв., пълните отличници ще получат най-голямото облекчение - 50 лв. Бонусът за отличен успех няма да се отрази на парите, които държавата дава на вуза, каза Чаушев.
 
НПСС настоява 25 на сто от управлението на висшето училище да е от студенти, а 5% от докторанти, като в момента цялата квота е 15%. "Само студентите са коректив на академичното ръководство и с по-високата квота ще може да се наложат промени в учебните програми" смята Петър Чаушев.
 
"Има някои учебници на близо 100 години в техническите науки и филологиите. Крайно време е това да се промени", посочиха студентите. Те искат и една трета от предметите да се избират свободно от самите учещи.
 
Друго предложение е да се въведат онлайн досиета за всеки студент. "Така ще може на компютъра да се следи какви оценки е получил, колко изпита остават за вземане и колко кредита са натрупани", обясни Петър Чаушев. Системата вече се ползвала пилотно в Софийския университет.
 
"Да се засили ролята на кариерните центрове във всеки ВУЗ и от там да дават информация към МОМН колко студенти са се реализирали", предлага още НПСС. Идеята е да се направи статистика колко души се реализират от конкретните специалности и така изучаваните предмети да са съобразени с търсените специалисти на пазара на труда.
 
Данъчни облекчения за фирмите, които наемат студенти на стаж, е друга предлагана от студентите мярка за стимулиране на практиката във висшите училища. Да се направи рейтинг и на самите специалности въз основа на реализацията на висшистите и на предлаганата им стартова заплата, предложи НПСС.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.