iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общински съвет-Перник прие декларация против ГМО

Общинският съвет в Перник прие декларация против генно-модифицираните обекти. Това стана на извънредна сесия, съобщи Фокус. Въпреки недоволството на съветниците от БСП, че гласуването на документа в момента е безсмислено, ОбС изрази принципната си позиция срещу присъствието на ГМО в околната среда и на територията на общината.
 
По силата на декларацията, в прилагането на своите правощия Община Перник се задължава да не допуска отглеждането генетично-модифицирани организми на своя територия. При отдаването на общински земи и пасища под наем или аренда, в договорите ще бъде включвана клауза, в която се забранява използването на генно-модифицирани култури. Чрез обучения или дискусии местната администрация ще убеждава фермерите и собствениците на земеделски земи да не отглеждат такива култури в земите си. Общинският съвет декларира, че законите на ЕС трябва да защитават правата на фермерите, които не желаят да отглеждат генно-модифицирани култури, като се предприемат всички възможни мерки, за да се преодотврати замърсяване на земите им от ГМО.
 
С приемането на този дзокумент ОбС декларира съгласието си Община Перник да бъде включена в списъка на европейските общини, свободни от ГМО, с което ще бъде търсена и помощта на земеделските стопани от региона, развитие на екотуризма и биоземеделието и партньорство със сродни общини от цяла Европа. По настояване на съветниците от ГЕРБ, декларацията остана от предишното заседание на ОбС с мотив, че не минала през постоянните комисии.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.