iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И "спящите" фирми трябва да подават данъчни декларации

И "спящите" фирми трябва да подават данъчни декларации

Дори и дружествата, които не са осъществявали дейност през миналата година, трябва да подадат годишна декларация за облагане с корпоративен данък. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), уточнявайки, че в този случай фирмите трябва да попълнят отделен формуляр - "образец 1010а".
 
В него именно ще се декларира, че за предишната година фирмите не са имали дейност и не дължат данъци, а към самата декларация ще се прилага и годишен отчет за дейността. Каналът за подаване на декларациите пък е стандартен - в офисите на НАП по място на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет, но със електронен подпис. В съобщението от НАП напомнят и че остават само 5 дни до изтичане на крайния срок, в който фирмите без значение работещи или не трябва да подадат данъчните си декларации.
 
Също на 31 март изтича и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък. Крайното задължение се определя като разлика между дължимия корпоративен данък за цялата 2009 г. и направените авансови вноски в рамките на самата година. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват и 1% отстъпка от задължението си, но не повече от 1000 лв.
 
Плащанията пък може да се направят във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Друг вариант за плащане са с пощенски запис, а също така и през интернет.
 
Според публикуваната от НАП информация до 23 март декларации са подали 144 хил. фирми. От тях подадените по електронен път са 55.4 хил. За неподадена декларация минималната глоба е 500 лв. за юридическото лице и 200 лв. за управителя на фирмата./ДНЕВНИК
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.