iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вход Господен в Иерусалим - Цветница

Настанали последните дни от земния живот на Господа. Наближило времето, когато Единородният Син Божий, дошъл на света заради спасението на грешните хора, ще бъде предаден на позорна смърт разпъване на кръст, като престъпник.
Народът трябвало да разбере, че Христос е обещания Месия Спасител, Който идва за спасение на тези, които повярват в него.
След като възкресил Лазар, Иисус тръгнал за Йерусалим. И когато с учениците Си приближил града и дошли до Витфагия при Елеонската планина, Той пратил двама от тях да идат в селото. Казал им, че с влизането ще видят вързана ослица и с нея и осле - да ги отвържат и да ги докарат. Стопаните като разбрали, че са пратени от Иисус, не им попречили. Учениците наслагали дрехите на ослето и Христос го възседнал. Така тържествено влязъл в Йерусалим.
 
Народът с възторг размахвал палмови клонки, постилал дрехи, откъдето минавал. Той хвърлял цветя и пеел: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев" (Иоан12:13).
Тогава фарисеите забранили на народа да ликува, но Иисус им рекъл: "Казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат" (Лук.19:40). И хората продължили да пеят и възклицават "Осанна Сину Давидову..." през целия град до храма: "Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лук. 19:38).
Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение, отдето в чудна красота се открили градът и храмът, Христос предсказал бъдещата му съдба и разрушение. Влязъл в Иерусалим, дошъл в храма и с царствена власт изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на слепи, хроми и недъгави (Мат. 21:1-17; Марк. 11:1-11; Лука 19:29-48; Иоан 12:12-18).
 
На тоя ден в църква с нарочна молитва се благославят върбови клонки, раздават се на богомолците и те ги отнасят по домовете Си за благословение. Върбовите клонки напомнят палмовите вейки - символичните знаци на победата.
 
Празнуват имения си ден всички, кръстени с имена на цветя.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.