iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Данъци на лизинг за закъсалите фирми

Ударените от кризата фирми могат да разсрочат данъците си, за да се спасят от фалит, пише в. "Стандарт", позовавайки се на мнението на финансови експерти.
 
На 31 март изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации от дружествата и внасяне на дължимия данък върху печалбата. Заради кризата обаче много фирми нямат налични пари да платят наведнъж данъците си.
 
Дружествата с финансови затруднения по-добре да се договорят да платят налозите си на вноски, вместо да чакат данъчни да потропат на вратата им и да пристъпят към принудително събиране чрез запориране на сметки и опразване на каси, съветват експерти. Така фирмите ще се предпазят от фалит заради задължения към бюджета, а НАП ще събере налозите дори с лихва.
 
За да избегнете плащането на данъците накуп, трябва да подадете молба до директора на ТД на НАП по регистрация за фирмите и по постоянен адрес за гражданите. Може да искате плащането на дълговете да се извърши изцяло, до определен краен срок (отсрочване) или да става на части (разсрочване) по одобрен погасителен план, съветва изданието.
 
Но заради членството ни в ЕС за това са необходими доста документи, а има и условия като например през последните две години фирмата да е била на печалба. Затова закъсалите търговци може да използват още две схеми за плащане на данъците си на вноски. При първата се запорира специална сметка, по която трябва да влизат всички доходи на длъжника. Но той получава разрешение за неотложни плащания - за заплати, осигуровки, доставки и други свързани с дейността разходи. Същевременно данъчните имат контрол върху парите и всеки месец си прибират например по 15% от приходите. При тази схема изискваните документи са по-малко и процедурата е много по-лесна, отколкото при разсрочване. Но има един недостатък. Докато се плати целият дълг, тече наказателна лихва в размер на основната на БНБ плюс 10 пункта за данъците и плюс 20% за осигуровките.
 
Докато при разсрочване лихвата е само основният процент на БНБ. При втората лесна схема се договаря 6-месечен срок, в който дългът се плаща на предварително уговорени части. Така длъжникът спи спокойно и не се страхува, че сметките му ще бъдат блокирани, но тече наказателна лихва.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.