iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стълпотворение в храма за върбови клонки

Цветница в Перник

Изсипалият се сняг, последван от студен пролетен дъжд, не изплаши стотици перничани да се стекат на днешния голям празник в централния градски храм „Св. Иван Рилски". През целия ден хората търпеливо чакаха на опашка по повод отбелязването на Вход Господен в Иерусалим, наричан по народна традиция Цветница или Връбница, заради върбовите клонки, които миряните вземат от храма и носят в домовете си за благословение. Те символизират палмовите клони на победата, с които Христос е посрещнат в Йерусалим.

Добре подготвени пред храма бяха и търговците. Въпреки ранната пролет, върбови клонки не липсваха. Цената им тръгна от 25 ст. и постепенно падна на 10, че и по-ниско заради голямата конкуренция.

Пред сергиите на търговците наплив нямаше, затова пък за осветените с молитва клонки в храма сутринта настана истинско стълпотворение.

Като на повечето големи празници в храма имаше много хора, но повечето не знаят нито какво да правят вътре, нито може би защо са дошли. По време на важни моменти от светата Литургия като четенето на Символа на вярата, произнасянето на Господнята молитва „Отче наш" и „Тебе поем", когато всички миряни би трябвало да са на колене, в храма се шуми, хората се бутат, влизат и излизат. В много храмове в такива моменти ред слагат свещенослужителите и техните храмови помощници, тука обаче това е трудно.

След празничната литургия сутринта свето Кръщение получи невръстния Марти. Родителите му специално са избрали този празничен ден, за да го въведат в благодатното царство.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.