iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият университет увисна. Няма сграда и пари.

Фирмата, която стои зад Европейския политехнически университет в Перник се отказа да купи сградата на бившата Стоматология, въпреки заявеното желание.
 
Буквално часове преди извънредната сесия на Общинския съвет в петък учредителите на университета обясниха, че не могат да платят 4,5 милиона за Стоматологията, но са готови да дадат само 1,5 милиона лева, без да става ясно дали на тази цена искат да придобият собственост върху 6-етажната сграда.
Общинската управа и съветниците нямат нито законово, нито морално право да продават общинска собственост на цена по-ниска от дадената от лицензиран оценител, който пък е определил, че трябва да се плати по около 300 евро на квадрат. Така въпреки доброто желание на местните власти, които в рамките на две седмици промениха статута на собствеността на сградата и подготвиха процедура за продажбата й чрез конкурс, сделката не стана.
 
С готовата оценка Стоматологията ще послужи за обезпечаване на краткосрочен кредит, с който общината ще разплаща стари задължения.
 
Така проектът за Пернишки политехнически университет продължава да бъде под въпрос месеци преди приключването на кандидат-студентската кампания след като разполага само с грубия строеж на хирургическия блок на пернишката болница и помещения под наем в 6-то СОУ "Св. Кирил и Методий".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.