iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник с най-малко туристи от цялата страна

Вече трета поредна година се наблюдава отлив на чуждестранни гости, което е характерно и за страната като цяло. Вероятно поради световната финансова и икономическа криза спадът през 2009 г. драстичен, като той е близо 30 на сто.
 
Област Перник е на последното място в страната по брой пренощували чужденци. Предпочелите нашата област са по-малко от тези, пренощували в области като Разград и Търговище. Рекордьор е област Варна с над 561 000 посетители, следвана от област Бургас. Столицата с малко над 369 000 чужденци заема почетното трето място.
 
На дъното в класацията е Перник, изпреварен още от Шумен, Хасково и др. В не до там атрактивните за туризъм области водещи са посетителите от Израел и Турция. През 2009 г. Шуменският край е посетен от представители на близо 50 страни. За поредна година класацията по страни и при лицата, и при реализираните нощувки, се води от Израел с близо 1400 души отседнали у нас. В Разградско, както и в Търговище, първенството държат съседите ни от Турция. И в двете области второ място при реализираните нощувки заемат германците.
 
В Шумен втори са турските граждани (938 лица с 1870 нощувки), които само с шест души изпреварват французите. Всъщност французите, заедно с австрийците, украинците, руснаците и китайците са тези, чийто брой нараства спрямо 2009 г. Гостите от всички останали страни намаляват. Шумен е посрещнал едва трима души от Люксембург, но те са с най-дълъг престой - средно по 6 дни. Преобладаващата част от гостувалите в областта са останали за по една нощ.
 
Да измъкнат Перник от последното място на класацията не са успели дори и сурвакарските игри, които иначе привличат не малко чужденци. Повечето от гостите на Перник обаче няма къде да отседнат в иначе големия по размери град.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.