iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАП Перник подлуди фирми с измислени дългове

НАП изправи на нокти фирми в Перник с честитки за измислени дългове. Счетоводители извиха опашки пред гишетата на агенцията, за да доказват внесени осигуровки за 5-10 години назад. Сумите се губят в програмите на НАП, предаде АСН.
 
Писмо с рекордната сума борчове от 100 бона се получило преди дни в Диагностично-консултативния център-1 в града. Според софтуера на агенцията на служителите не са плащани социални и здравни осигуровки от 2001 г. насам. Наложило се главният счетоводител на място да доказва плащанията с папка с платежни нареждания.
 
Въпреки това обаче грешката в системата ще бъде отстранена едва след около месец. Дотогава целият персонал ще се води неосигурен. От НАП обяснили, че проблемът идва от разминаване между декларация № 6 и датите на платежните. Ако бланката е подадена в края на април например, а парите са отчетени като постъпления в началото на май, април се води празен от осигуровки в софтуера на НАП.
 
Същото се е случило с още дузина местни фирми, които са подали молби за поправка в данните. Докато НОИ следеше осигуровките, нямахме проблеми, твърдят фирмаджиите. Тогава не са ги проверявали, няма проблем със софтуера, контрираха от НАП-Перник.
 
Специалистите твърдят, че разминаванията са от грешки в декларациите. До миналата година едноличните търговци са попълвали бланките по булстат, а от тази трябвало да го правят по ЕГН, но хората често бъркали. Проблеми имало и при физическите лица пак заради неправилно попълнени формуляри.
 
Разминаването в данните натрупа цяла армия от неосигурени лица. Постоянно получаваме отказ за плащания от здравната каса за наши пациенти, които излизат като неосигурени в регистрите, оплака се шефът на ДКЦ-1 д-р Георги Драганов.
 
Най-фрапантни са случаите на пенсионери, родени от 1936 до 1940 година, които няма как да имат пропуски във вноските. Въпреки това те излизат в списъците като неосигурени.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.