iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Слагат нов ред във фактурите за ток

Слагат нов ред във фактурите за ток

Нова цена за комбинираното производство на топлоенергия и електричество от топлофикациите ще плащат всички абонати на ток от 1 юли, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той увери, че това по никакъв начин няма да се отрази на сметките на хората, тъй като и досега потребителите са плащали тези разходи, но те не са били изведени на отделен ред във фактурите.
 
Разходите, които абонатите на ток плащат за едновременното производство на електрическа и топлинна енергия от топлофикациите - т. нар. когенерация - вече ще бъдат изведени на отделен ред във фактурите, подобно на надбавката за зелена енергия, обясни Ангел Семерджиев: „Просто тези разходи, които сега се покриват с цената за подпомагане производството от когенерация, ще се отделят на определен ред и ще дават по-голяма прозрачност и яснота в сметките, които плащаме".
 
Въвеждането на новия ред в сметките ни е по идея на една от фирмите на енергото, което, заедно с Националната електрическа компания, е задължено да изкупува произведения от топлофикациите ток на завишени цени. Друга такса за абонатите - спорната „цена за мощност" - най-вероятно няма да бъде факт от 1 юли, тъй като трите компании ЕVN, ЧЕЗ и Е.ОN още не са се разбрали помежду си, обясни Семерджиев. „За съжаление този процес се забави. Трите дружества не са достатъчно добре координирани по този въпрос и това е техническата причина да считам, че вероятността е много малка. Дойде април, така че ние нямаме време повече за такива технически детайли", коментира той.
 
Крайният срок трите компании да внесат общо предложение за въвеждането на такса „Мощност" е края на април. В регулаторната комисия са категорични, че новата цена, предложена засега само от енергото за Пловдив и Югоизточна България - ЕVN, трябва да важи за всички абонати в страната.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.