iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Димитър Колев на среща с висши магистрати

Депутатът от Пернишкия многомандатен избирателен район Димитър Колев проведе днес, заедно със своите колеги от парламентарната група на РЗС, среща с висши магистрати от ВСС.
На официалната среща е присъствал председателя на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет г-н Цони Цонев.
 
Били са засегнати следните тематични моменти:
 
* Констатациите в последния доклад на Европейската комисия, касаещи състоянието на правосъдната система в Република България. * Възможно ли е редуциране състава на ВСС чрез промяна в Конституцията от Обикновено Народно събрание? * Как влияе корупцията в изпълнителната власт на дейността на съдебната система? * В състояние ли е съдебната система да се самореформира? * Защо ВСС продължава да функционира, без да е попълнена парламентарната квота?
От РЗС са заявили пред  магистратите, че е недопустимо изпълнителната власт да оказва какъвто и да било натиск над съдебната система и че трябва да се съхрани нейната независимост.
 
От партията са поддържали становището си, че при промени в сега действащия основен закон, съдебната реформа ще бъде за пореден път половинчата, а резултати могат да се очакват, само ако се стигне до Велико народно събрание и нова Конституция."
 
Голяма част от магистратите са на нашата позиция, те считат, че тълкувателно решение №3 на Конституционния съд е императивен", добави Яне Янев. В решението се казва, че всичко, което касае държавното устройство може да се променя само и единствено от Велико народно събрание. От РЗС отново повториха, че очакват премиера да каже иска ли гласовете на РЗС в подкрепа на импийчмънта на президента или не.
 
"Нека Бойко Борисов да спре да играе по един изключително некоректен начин в обществото на игрички "тука има-тука няма", уточни Янев. "Аз за него съм гласувал, а той за мен - не е, така че този път трябва да бъде искрен", категоричен бе той.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.