iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече работи Областния център по приемна грижа

Областен център по приемна грижа работи вече в Перник.
 
Социалната институция се намира в две помещения в Общинския младежки дом в гр. Перник. Това е резултат от проект „Разширяване на модела на приемна грижа в България", който се осъществява от Институт по социални дейности и практики - София с финансовата подкрепа на УНИЦЕФ. Центърът е в партньорство с Отделите за закрила на детето и всички заинтересовани организации и институции в Пернишка област в общата цел да се осигурят най-добри грижи за децата в нужда.
Според дефиницията в Закона за закрила на детето приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство. Приемният родител в своя собствен дом се грижи за дете или деца, защото техните родители не са в състояние да полагат грижи за тях.
 
Причините, поради които децата изпадат в беда, остават без родителска грижа или без дом, или без обич са много и различни. Родното семейство може да изпадне в крайна бедност, може да ги сполети тежка и продължителна болест, може да има смърт или раздяла. Така или иначе, деца, отделени от семейството са сред най-уязвимите групи в обществото. Досега децата, лишени от родителска грижа, се настаняваха в институции. И всички ние сме виждали как растат и живеят тези деца, колко неутолима е жаждата им за семейство и дом. Това може да им бъде осигурено до известна степен чрез приемната грижа като алтернативна форма на социална услуга за деца в нужда.
 
В България над 7000 деца живеят в 138 домове за деца без родителска грижа и само 218 деца са настанени в приемни семейства.За хората, които се интересуват от приемничеството като професия или искат да бъдат доброволни приемни, родители Областният център по приемна грижа ще осигури, информация, задължителното обучение и подкрепа.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.