iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Социалните работници с 24 часови дежурства, заради зачестилото насилие

24-часово дежурство ще дават вече социалните работници, за да реагират незабавно при случаи на насилие над деца.
 
Това стана ясно, след като 10 различни институции и 7 министри подписаха нарочно споразумение за сътрудничество и координация. Служители на дирекциите за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане вече са снабдени със служебни телефони и ще бъдат на повикване и през почивните дни, бюджетът на службата обаче си остава същият. Документът цели да координира отговорностите и ангажиментите на министерства, между които това на труда, на образованието, на правосъдието, вътрешното и здравното, както и Националното сдружение на общините.
 
Според него, ако постъпи сигнал за насилено дете в която и да е от тези институции, тя е задължена да уведоми местната дирекция към Агенцията за социално подпомагане. До 24 часа социалните са длъжни да го проверят, а резултатите се изпращат до всички участници в разширения екип.
 
Когато е застрашен животът на детето, до 1 час за случая трябва да бъде известена и Агенцията за закрила на детето. Екипът при кризи включва полицай, съдия, прокурор, лекар, учител и чиновник от местната администрация.
 
Интегрираните екипи ще работят заедно, за да се скъси времето за реакция, поясни председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани. В момента се работи и върху чисто нов Закон за защита на детето, в който вече ще бъдат предвидени и конкретни санкции, ако институциите си прехвърлят топката, без да реагират, поясни тя. При случая с малкия Сашко от Сандански например е имало цели 12 сигнала за възможно сексуално насилие, но никой не е реагирал. Прокурорката, която загърбила сигнала, дори е повишена в длъжност, твърдят от ДАЗД.
 
Заради кризата случаите на насилие се увеличават и само за 3 месеца на горещия детски телефон са подадени 650 сигнала, поясни Надя Шабани./МОНИТОР.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.