iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 50 горски пожара от началото на годината в Пернишко

С повишаване на среднодневните температури, излетите сред природата и активирането на стопанската дейност сред населението се увеличава риска от възникване на пожари в горските и земеделски територии в областта, припомнят от МВР Перник.
 
Тези пожари нанасят огромни щети на околната среда като унищожават горния хумусен пласт, изгарят органичните вещества, подхранващи растенията, намаляват повърхностния воден запас, унищожават горскодървесната и храстова растителност, тревни видове, гнезда и птици, бозайници и други.
 
При сухо време, изсъхналата растителност и силният вятър допринасят за бързото разпространение на пожара и усложняване на пожарната обстановка. Характерно за тези пожари е, че вследствие на вятъра и въздушните потоци посоката им рязко се изменя, поради което за ликвидирането им са необходими бързи и адекватни действия, както и включване на значителни сили и средства.
 
През първото тримесечие на 2010 г. в Пернишка област са регистрирани 50 броя пожари в сухи треви и горски масиви причинени от дейността на човека. Най-честите причини за възникване на пожари в горския и поземлен фонд са:
 

  • * безразборното палене на стърнища и суха трева в селскостопанския фонд в непосредствена близост до горите, въпреки изричната забрана от Закона за опазване на земеделските земи - чл.6, ал. 2;

 
* неспазване разпоредбите от Закона за горите - паленето на огън в горите и земите от горския фонд се извършва само на местата, определени с лесоустройствените проекти или с плановете на управление на природните паркове / чл.77, ал.3 / и забраната за опожаряване на гори, храсталаци и треви в горите, както и в земи от горския фонд и на 500 m от неговите граници / чл.77, ал.5 /; * небрежност от страна на посетители и туристи в горските райони, като изхвърлят незагасени цигари или оставят без наблюдение недозагасени огньове;
 
За да опазим горите от пожари е необходимо да бъдем внимателни, предпазливи и отговорни в пожароопасния сезон.
 
* Не трябва да се изхвърлят стъклени бутилки навсякъде, които могат да предизвикат ефекта на лупата и да допринесат за възникване на пожар ! * Да не се хвърлят неугасени фасове от автомобилите в близост до земеделския и горски фондове ! * Паленето на огън в гората, освен на специално обозначени и устроени за тази цел места е забранено! * Преди да бъде запален огън се уверете, че има осигурени количества вода за погасяване на огъня !
 
От пожарната припомнят, че при забелязване на признаци на пожар в гората или близост до нея /дим, мирис на изгоряло или пламъци / е необходимо да се ориентирате за приблизителното място на възникване на пожара. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на пожара, от Вас зависи техният живот чрез своевременното Ви подаване на съобщение за пожар.
 
Ако запалването е в начална фаза е възможно с подръчни средства и материали пожара да бъде погасен. Ако сте в група и пожара се е разпространил на голяма площ, то един от членовете й е необходимо по най-бързия начин да съобщи на телефони 160 или 112, а останалите да обединят усилията си за локализиране на пожара до пристигането на силите и средствата от Звено „Пожарна безопасност и спасяване" при ОДМВР-Перник.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.