iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кандидат-студенти: Безплатни учебни материали в Нов български университет

Кандидат-студенти: Безплатни учебни материали в Нов български университет

Още с приемните изпити хората със специфични нужди и проблеми получават подходящи условия в НБУ.
 
Незрящите се явяват на приемния тест в специално оборудвано помещение с програма за преобразуване на екранния текст в говор. Кандидатите, които имат проблеми със слуха, получават пълни писмени инструкции за провеждането на теста и индивидуален квестор в отделна стая. На хората с дислексия се дава специално издание на Теста по общообразователна подготовка с по-голям размер на буквите и повече време за работа. Кандидат-студентите с двигателни затруднения се посрещат от служител още на входа на университета и се съпровождат от него до най-близката и удобна зала, в която им се предоставя специално пригодено място за работа.
 
Следването
По време на обучението си хората в неравностойно положение получават още повече възможности. Без да излизат от вкъщи, чрез библиотеката на НБУ, незрящите могат да си поръчат по телефона или имейла безплатно сканиране на статии и учебници. Материалите се получават директно на файлове. Тук може да се използва брайлов дисплей, както и разпечатване на материалите на брайлов принтер. Подобна безплатна услуга може да получи всеки незрящ човек, независимо дали е студент на НБУ.Всички преподаватели в университета качват учебните материали по курсовете в платформа за електронно обучение. Така студентите, за които идването в университета е свързано с повече трудности, могат да се подготвят. Изборът на курсове за семестъра, консултациите с директора на програма и плащането на обучението също са лесно достъпни чрез съответните електронни форми и могат да се извършват от вкъщи.
 
Материалната база
Средата изцяло е съобразена с хората, които имат двигателни или зрителни затруднения. Навсякъде в университетския кампус има асансьори и тоалетни за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат. В паркинга има места, предназначени само за тях, а между двата корпуса е монтирана и рампа за инвалидни колички. Незрящите разполагат със специална пътека, изградена от релефни плочки, която започва от улицата пред университета.
 
Стипендии
Кандидат-студентите, които представят документ от ТЕЛК, се явяват на ТОП и участват в класирането безплатно, а когато станат студенти, имат право на 50% намаление от таксата за следване. За незрящите дори всяка година се отпускат и по две пълни стипендии за цялото следване.Условията за учене и пребиваване в НБУ на хората с различни форми на затруднения са достатъчно добри и не е рядкост някои от тях да достигат чак до защита на докторска дисертация и да станат преподаватели.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.