iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затвор за садистите над животни

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на проявите на жестокост към животните.
 
Обсъжда се вариант наказанието да бъде от една до пет години лишаване от свобода според европейската практика. При всички случаи ще държим да има ефективно наказание, каза министърът.
 
„С последния случай на отрязаните крака на кучето в Дряново нещата стигнаха до точката, в която трябва да реагираме като общество. В крайна сметка възпитаваме деца и даваме пример на следващите поколения. Това е поредната демонстрация на проява на жестокост към животните", коментира министърът.
 
Промените в НК ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват неправителствените организации и НВМС, юристи от МЗХ, депутати.
 
Ежемесечно в България има сигнали за садистични прояви към животни, обясниха от неправителствените организации. Често става дума за обесени кучета и котки. Иначе няма официална статистика колко са случаите на човешка жестокост към животните, казаха от земеделското министерство. Припомняме, че преди броени дни, случаи на отровени и агонизиращи кучета в центъра на Перник потресоха перничани. Резултат от отговорните институции не последва.
 
Има кметове в страната, които не работят изобщо по проблема с бездомните кучета, каза министър Найденов. „Затова ще разпоредя на директора на НВМС след празниците да започнат проверки и да санкционират кметове, които не изпълняват закона за защита на животните", каза министърът.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.