iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Избираме си кмет с електронни бюлетини

Регионалните преброителни центрове и различните варианти за електроннo гласуване да бъдат изпробвани, като това стане първо в малките общини, чието население не надхвърля 15 000 души. Идеята е по такъв начин да се подава вотът на предстоящите на различни места избори за кмет. Това предложи членът на ЦИК професор Михаил Константинов, който е сред учредителите на Пернишкия политехнически университет.
 
Мотивът на математика беше, че не може да се прави кардинална промяна в преброяването и начина на гласуване, без тя да бъде тествана. Друга идея на Константинов, която бе възприета от мнозинството, е обмисляната промяна на Закона за Конституционния съд. Системата за оспорване на избори пред Конституционния съд е лоша, категоричен бе Константинов. По същество КС няма възможност да разглежда спорове за резултат от президентски или парламентарен вот. От това страдат и самите съдии, които не знаят какво да правят. По тази причина в Закона за КС трябва да се урегулират процедурите и уредят сроковете за произнасяне. Сега такива няма. КС може да махне депутат след две години, президент - след три, коментира експертът. Още по-абсурдна е ситуацията около оспорването на европейски избори. На практика това не може да се случи, в конституцията подобна процедура не е разписана.
 
Напоследък се е подобрила само ситуацията около местните избори, чието обжалване минава през административните съдилища - заради въвеждането на срокове, които се спазвали. Нарушения има само ако се тръгне към материални проверки и разпити на десетки експерти. Тогава положението става нетърпимо и двете седмици срок не стигат. Затова трябва да се приеме, че ако се премине този период от време, резултатите остават такива, каквито са, настоя Константинов. От изказванията на депутати от мнозинството стана ясно също, че най-вероятно ще има постоянна изборна администрация. Постоянните членове на ЦИК ще са между 4 и 6 души./МОНИТОР
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.