iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Димитър Колев: Записите на заповед са инсинуации

Перншкият депутат и неговите колеги категорично отрекоха появилите се слухове за записи на заповед за 100 000лв., които дължат, ако напуснат групата на РЗС.
 
Във връзка със зачестили спекулации в медийния обръч на г-жа Ирена Кръстева, подети от Волен Сидеров и разпространявани анонимно в семейната му многотиражка, че кандидати за народни представители от РЗС са подписвали нотариално заверени записи на заповед в полза на Яне Янев, правният отдел на партията се ангажира със следното становище:
Поведението на Сидеров олицетворява народната мъдрост „Крадецът вика: дръжте крадеца!" Тъй като по безспорен начин бе установено, включително от положените официални заверки и свидетелските показания на нотариус, че лидерът на „Атака" с измама е накарал собствените си кандидат-депутати да подпишат договори за гарантиране на финансови задължения на офшорни фирми за по 150 000 евро всеки. Това обяснява и скорошната покупка на луксозен апартамент от страна на Сидеров, който е с пазарна цена над 240 000 лева. Надяваме се медиите да се заинтересуват от новата му придобивка.
 
Напомняме, че съгласно българското право записът на заповед, най-просто казано, не е договор между две или повече страни, а ценна книга в един екземпляр, по която определено лице едностранно и безусловно се задължава да плати на друго лице парична сума на съответен падеж. Записът на заповед се съхранява от кредитора, за да може да го предяви за плащане или да предприеме действия по изваждане на изпълнителен лист в съда. Следователно, ако изобщо съществуват записи на заповед, за което Сидеров и Кръстева най-безочливо лъжат, те би следвало да се намират единствено и само у г-н Яне Янев. Той обаче не разполага с такива и вече официално уведоми клеветниците, че възнамерява да ги съди. В тази измислена схема бе намесен и уважаваният столичен нотариус Слави Филипов, който уж извършил нотариална заверка на мнимите записи на заповед. Което е пълен абсурд, защото за валидността им такава не се изисква. Въпреки това с любезното му съдействие правният отдел на РЗС извърши проверка в нотариалните книги на г-н Филипов, където няма такива вписвания.
 
Спекулацията е очевидна за всеки един юрист, но не и за обикновените граждани, които не позна ват тази специфична правна материя, която тук се опитваме да обясним на разбираем език. Предвид правната същност на записа на заповед всеки гражданин може сам да си състави такъв, че уж се е задължил за определена сума към лице, което може и хал-хабер да си няма. След което да твърди пред медиите, че е бил принуден да го подпише.
 
Ето защо правният отдел на РЗС обявява награда от 10 000 лева за всеки един гражданин, който представи в офиса на РЗС на ул. „Г. С. Раковски" 108 в София автентичен нотариално заверен запис на заповед в полза на Яне Янев за сума от 100 000 лева, който да е подписан от кандидат за народен представител или действащ такъв, независимо от партийната му принадлежност.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.