iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Аксиния Боснева: Зоополиция ще следи за тормоз над животните

Процъфтяващият садизъм в България е необезпокояван от Националната ветеринарномедицинска служба, пряко подчинена на министър Найденов, казва природозащитничката Аксиния Боснева, която е участвала в създаването на програмата за овладяване на кучешката популация в Перник.
 
Босева е председател на фондация "АФА-България", изп. директор на федерация "Грижа за бездомните кучета", член на Съвета на директорите на Националната координационна мрежа "Справедливост за животните", член на Оперативното звено към Общинската програма на столицата за овладяване на кучешката популация. През годините участва съвместно с местната власт, Министерския съвет и Народното събрание при изготвяне на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Правилника за прилагане на ЗВМД;
 
- Г-жо Боснева, преди дни някакъв изверг беше отсякъл крачетата на едно кученце в Дряново, как ще коментирате тази агресия и вандалщина от страна на някои хора към животните?- Жестокостта, проявявана от човека, има ужасяващи проявления и обикновено жертвите са по-слабите - деца, жени, възрастни хора или животни. Онзи, който шамаросва жена си и децата си вкъщи, е способен да излее гнева си и на улицата върху нищо неподозиращите животни. Случаят в Дряново не е просто поредната проява на садистича вандалщина. Това е сигнал за сериозните пробойни в обществената ни уредба. Ужасяващ е фактът, че престъпник с такива опасни психични отклонения се движи на свобода и застрашава здравето и живота на хора и животни, защото здрав разум не би могъл да роди подобно извращение. Липсата на контрол поощрява садистите да се развихрят в своите безумства. Има обесени котенца на детската площадка, селяни от Смолянско изкормват малки кутрета, за да си приготвят угощение, общинари от Хасково демонстрират в градския зоопарк хуманно отношение към животните - малки кутрета са нахвърляни върху трупа на кучето майка, русенка хвърля от 8-ия етаж кучето на съседи; среднощно родео в софийския квартал "Лагера" размазва кучета и котки по асфалта, докато не ги умъртви... Дълъг е списъкът на човешкото умопомрачение. Процъфтяващият садизъм към животните в България е необезпокояван от контролния орган - Националната ветеринарномедицинска служба, пряко подчинена на Министерството на земеделието и храните. Тази апокалиптична реалност има пагубно отражение върху съзнанието на подрастващите. През последните години обществото ни е атакувано от срив в ценностната система - 10-годишен удавя по-малката си сестричка в дупката на септичната яма в двора; гимназист разчленява тялото на съученика си...
 
- Какви мерки предприехте вие конкретно в този случай?- Още на 24 януари 2008 г. България прие Закон за защита на животните, приветстван от Европейската комисия. Мерките за санкциониране на проявите на жестокост към животните предвиждат налагане на глоби. В тази си част законът изостава от европейското законодателство, което предвижда наказателна отговорност за същите деяния. За сравнение - в Европа изоставянето на животно се наказва с 6 месеца лишаване от свобода, докато българският закон предвижда налагане на глоба до 250 лв. Комисията по земеделие от предходния парламент не спази обещанието си да приеме предложените наказателни мерки при прояви на жестокост в Наказателния кодекс. Въпрос на време е депутатите от 41-вото Народно събрание да инкриминират жестокостта към животните. Премиерът Борисов беше първият политик, който подкрепи проектозакона за защита на животните и не би допуснал пропуските на ексуправниците да превръщат България във варварска страна.
 
Ескалиралото напрежение сред гражданството в резултат на трагедията с кучето Мима от Дряново ще ускори приемането на предложените допълнения в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за извършителите на престъпления срещу животни. По указание на премиера Борисов земеделският министър Мирослав Найденов спешно организира извънредна среща с организациите за защита на животните, която бе проведена на 30 март от 14,00 ч. Бе сформирана работна група, която да изготви предложения за допълнения на Наказателния кодекс за инкриминиране на жестокостта към животните. Министърът ще внесе изготвените предложения на следващото заседание на правителството - 7 април 2010 г. Националната координационна мрежа "Справедливост за животните", сформирана след приемането на Закона за защита на животните за съдействие на властите по прилагане на регламентираните изисквания, ще настоява да бъде приложено лишаването от свобода на всички извършители на жестокост към животните от датата на влизане в сила на закона - 31.01.2008 г. Всички сигнали за жестокост от тази дата да бъдат разследвани, а на установените закононарушители да бъдат наложени мерките за лишаване от свобода, които ще бъдат включени в Наказателния кодекс. За ефективен контрол на спазването на Закона за защита на животните ще бъде сформирано специализирано Оперативно звено, подобно на зоополицията, в което ще бъдат включени служители на Националната ветеринарномедицинска служба и полицията, както и доброволци от организациите за защита на животните.
 
- Каква е причината да се случват и инциденти като онзи в Разградско, където пък глутница от бездомни псета умъртвиха малко момиченце?- Трагедията с момиченцето в края на 2009 г. можеше да не се случи, ако общинските власти се съобразяваха с нормативната база на републиката. От май 2008 г. всяка община е длъжна да прилага предвидените законови мерки за овладяване на кучешката популация. След година и половина в община Завет, където загина детето, би трябвало популацията да е овладяна, а глутници от разгонени кучета да не съществуват. Да си припомним каква беше реакцията на властите след разигралата се трагедия: прибрани са кучетата, обитаващи двора в съседство на инцидента, а от снимка във вестника ни гледат "кучетата убийци", които са на видима възраст около 3 месеца. Информация за разследване на кметове и контролни органи, които са допуснали с бездействието си трагедията, липсва.
 
- Защо толкова много години властите и НПО-тата не успяха да решат този болен проблем, от който страдат на практика и хората, и животните?- Злоупотребява се с твърдението, че овладяването на кучешката популация може да се реши от доброволническия сектор, каквито са гражданските организации за защита на животните. В България това са формации, които привличат съмишленици, посветили доброволно усилия за превръщането на етиката на ненасилие в начин на живот. Но за прилагането на Национална програма за установяване контрол над кучешката популация са необходими средства. Общините организират конкурси, на които се разиграват люти битки между частни фирми за "кокала". Следват фиктивни и неправомерни дейности, с които се отчитат средства, в резултат на което парите на данъкоплатеца ги няма, но на местата, обитавани от изчезналите кучета, се появяват нови. Омагъосаният кръг отново се завърта - нови и нови общински средства се изливат в джобовете на частниците без отражение върху размера на популацията от улични кучета. Преди приемането на закона от 2008 г. общинарите обвиняваха за липсата на резултати "кучезащитниците". Сега обаче не могат да се оправдават с тях, защото това са хората, които безвъзмездно даряват труда си всекидневно за съдействие на властите в прилагането на кастрационните програми.
 
- Агресията се поражда или лекува чрез грижи за кучета в съвременния урбанизиран живот на българина?- Страховито е предположението, че грижи за кучетата могат да породят агресия. Напротив - всяка проява на състрадание, на внимание, на грижа облагородяват авторите на доброто дело. Кучето е най-признателното същество в природата. Човекът, проявил внимание към него, печели доверито му завинаги. Дори и да е имало наченки на агресия - изграденото доверие ги стопява. Методът "кастрирай и върни" включва пакет от мерки за овладяването на проблема. Приоритетно се кастрират женските кучета във фертилна възраст; социализираните кучета, за които липсват данни за агресия, се връщат по местата, които обитават, за да не допускат поява на нови животни; обезпаразитяване и ваксиниране на кучетата гарантират елиминирането на риска от застрашаване здравето на хора и други животни; изчезват глутниците от разгонени кучета; блокира се появата на кашончета с изоставени кутрета. Това е етапът, когато започва постепенното изтегляне на кучетата от улиците до момента, в който явлението "бездомно куче" ще изчезне от българската действителност, без да бъдат наранени както приятелите на животните, така и останалите.
 
Вестник Новинар

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.