iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ани Цветкова избира правилния път за Ковачевци

Анна Цветкова е кандидат за кмет на община Ковачевци на предстоящия на 17 април частичен избор. Издигната е от партия ГЕРБ. Тя е секретар на общината от 2001г.
 
- Как протича кампанията, г-жо Цветкова?
- Още в началото обявихме, че ще водим позитивна кампания и се придьржаме към това. Заложили сме на срещи с хората в общината, имаме план и се стараем да се срещнем с максимален брой хора.
 
- Какви проблеми поставят на тези срещи хората? Какво искат от вас, за да ви подкрепят на предстоящия избор?
- Повечето хора поставят предимно лични, битови, ежедневни проблеми, свързани със земи и имоти, с елементарни други нужди от улично осветление, водоснабдяване и други от този род. Това се проблеми, които вълнуват почти всички хора и за това питат и от това се интересуват.
 
- А поставят ли Ви някакви условия, за да гласуват за Вас?
- Във всичките си срещи с хората не съм обещавала велики неща. Обещавам това, което бих могла да направя на този етап и за краткото време до края на мандата. Друг е въпросът какво бих искала да се направи. Аз обещавам добро административно обсружване и открито управление. Обещавам ежемесечни срещи във всички населени места, защото така чрез диалог би могло да се решат доста от проблемите. Усещам, че у много от хората има едва ли не апатия по отношение на вземане на управленски решения Аз ги моля да ги присъстват на заседаниета на общинския съвет. Те са избрали съветниците, за да решават техните проблеми и да работят за интереса на всички.
- Защо връзката с хората е толкова важна?
- Аз съм убедена, че работата с хората е много важна. На срещите с тях може да се научат неща, които иначе може да са били малко встрани от погледа на администрацията. Досега известната затвореност на администрацията създава у хората впечатление, че „има нещо". Като не са информирани, те така си мислят. Затова аз обещавам каквато информация и да поискат да я получават. Редовно да знаят как се разходват техните средства, например парите, събрани от местни данъци и такси. От данъка върху недвижими имити и такса битови отпадъци се събират около 45 хил. лв. на година. Парите не са много, защото имотите в нашите села не са с много висока оценка и постъпват сравнително по-малко средство от този вид приходи, но хората трябва да знаят за какво се изразходват.
 
- Кои според Вас са основните проблеми на община Ковачевци?
- От доста години съм в общината, тук съм израстнала и познавам проблемите. Те основно са свързани с инфраструктурата. Във всички населени места водопроводна мрежа е доста остаряла. Липсва канализация. Пътищата не са в добро състояние. Проблем е събирането на битовите оптадъци. Това са основните проблеми, които трябва постепенно да разрешаваме. Далеч съм от мисъллта, че това ще стане с магическа пръчка изведнъж и за много кратко време. И аз много бих искала това да се случи бързо и веднаг, но трябва постепенно да се върви стъпка по стъпка. Проблемите са еднакви почти във всички населени места.
- А какви перспективи има пред общината?
Има големи възможности за развитие общината, защото районът е екологично чист, никога не е имало промишлени замърсители. Това дава възможност за добро развитие на туризъм и земеделие. Сега много от възстановените през годните земеделски земи след 1989г. пустеят и не се обработват. Една от непосредствените задачи е в тази посока - да се информират по-активно земеделските производители и да им се окаже помощ, в това число и методическа. Много от хората така и не знаят за възможностите, които дават европейските фондове за финансиране на земеделието. Много е важно те да бъдат информирани, защото мнозина си казват: абе точно на мене няма да ми дадат нищо. Но съществува реална възможност за всички, които имат желание и намерение да се занимават със селско стопанство. Районът е благоприятен и за животновъдство и за земеделие, което е било в миналите години. Но за да има туризъм и земеделие, трябва да се оправи инфраструктурата. И да се положат усилия младите хора да се върнат в района.
- Кризата задълбочи ли безработицата?
- Миграцията и безработицата са много сериозен проблем за нашата община. Населението е в над трудаспобна възраст и много ми се ще да има условия младите хора да се върнат отново. Защото всеки като е търсил начин да преживява и да се препитава е напуснал общината със семейството си. Поради основната причина - липса на заетост. Кризата не подмина и нашата община. Много хора, които работеха в строителството сега са без работа и вбъдеще заедно трябва да търсим решението. Сега безработните са около 14%. Най-големият работодател е Общината със спечелените по различни програми проекти. За съжаление Програмата от социални помощи към заетост сега е много ограничена. Моето мнение, че хората, които се наемаха по тази програма вършеха много работа, стига кметът да ги организира и управлява добре и да им се възложи подходяща работа. Сега това може да се замести от проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" - мярка „Развитие", която дава нови възможности за трудова заетост след и чрез обучение.
- Има мнения, че общината е много е малка и няма нужда от обособена общинска администрация. Как ще отговорите на това?
- Въпреки че е малка общината нужда от администрация има. Предимно възрастното население и не добрите транспортни връзки с по-големия град биха затруднили обслужването на хората. Всеки ще се съгласи, че един 70-годишен човек не може няколко пъти да пътува за един документ до големия град, а и става много скъпо. Отивайки към по-голяма община проблемите на тези хора, отдалечени на доста километри от центъра, биха останали встрани, в периферията. Освен това общините са основен ползвател на средства по проекти, финансирани от оперативните програми.
 
- Какви проекти са започнати и предстои да се довършват и очаква ли одобрение общината на други нови идеи? - Не е довършен Домът за възрастни хора в Сирищник. Остава да се довърши дворното пространство, да се приеме окончателно обекта и да стартира нормалната му експлоатация по предназначение. Но засега няма финансиране, защото проектът по „Красива България" няма да се финансира, но може да се търсят други възможности. Не е приет и водопровода в Косача, финансиран от ПУДООС. В Програмата за развитие на селските райони одобрение очакват проект за ВиК системата на Ковачевци за около 5 млн. лева, който предвижда подмяна на водопровод, разширение на канализацията, реконструкция на пречиствателната станция. Друг проект е за спортния комплекс, който е добро спортно съоръжение, но не е добре подържан и в момента не се използва пълноценно. Има идея и за създаване на етнографски комплекс.
- Смятате ли, че е възможно Общината да се възползва по-пълноценно от хотела в центъра, който не работи и от базата на Детския екологичен комплекс.- Възможно е разбира се, въпрос на повече воля и настойчивост. Искам и винаги ще го искам нещо хубаво да се случва в нашата община защото имаме всички предпоставки това да се случва. Обичам общината - тук съм израсла и тук се връщам да живея. Смятам че е време тази община да поеме по правилния път.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.