iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бездуховността ражда насилие

Бездуховността ражда насилие

 
 
Млад мъж набил старец заради имот и пари. Ученичка накълцала на парчета новороденото си бебе. Изверг отрязал краката на живо куче и го пуснал да си ходи. Това е само част от пейзажа от новинарски заглавия. Сред тях е и информацията, че община Перник предприема рейд против насилието в училищата, наречен „Подай ръка".
 
Човек често си задава въпроса как се ражда насилието и какво го предизвиква. Много отговори може да се намерят. Но философите отдавна са обяснили, че съществена характеристика на бездуховнността е култът към насилието - насилие спрямо човека, природата, културата, ценностите на живота, нравствеността, красотата.
 
Крайният резултат от това е раждането на биологическия тип човек, у когото решаващо значение придобиват чисто биологически чувства: агресия, насилие, ненаситност.
 
Когато бездуховността обхваща значителна част от нацията, тя постепенно губи своите съпротивителни сили, разрушава се имунната й система и тя изпада в състояние на остра духовна недостатъчност, в състояние на тежка духовна криза.
 
А когато духовната криза е съчетана и с икономическа, нещата изглеждат неспасяеми. Мнозина търсят корените на всяко явление в духовната област в икономическите отношения, в състоянието на икономиката, в характера на производствените отношения. А духовното богатство е равновесие на ценности, разумност, добродетелност, висока степен на цивилизованост.
 
И затова е Господ, който праща предизвикателствата, за да ни даде възможност да прогледнем за истината за вечното спасение.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.