iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пушачите виновни за кризата

И пушачите са виновни за кризата, ще се оправдае вероятно скоро правителството. В Перник на всеки трима двама пушат на черно, твърдат от средите на димящите.
 
Нелегално можеш да си купиш всякаква марка папироси. Цигари без бандерол може да се поръчат по телефона и даже да се напазаруват в интернет.
 
Периодичните акции като последната от 14 април, когато антимафиоти "арестували" 290 кутии нелегални цигари от два търговски обекта в областиня град, не могат да засегнат паралелния пазар.
 
Дистрибуторската мрежа се разраства, а пласьорите носят цигарите по адреси. Системата е същата като при дрогата. Заявката се дава по телефона, по същия начин се определя и явката. И докато с новите цени на цигарите продажбите в магазините рязко паднаха, то черният пазар, където тарифите са два пъти по-ниски, беляза връх.
 
Допълнителен проблем са ментетата. Последно за него алармираха от "Булгартабак", откъдето предупредиха, че се предлагат фалшиви "Виктори".
 
Ако след вдигането на акциза върху цигарите догодина не се вземат допълнителни мерки за спиране на контрабандата, намерението да се ограничи тютюнопушенето няма да се реализира. Отделно нямало да се постигнат и очакваните приходи в бюджета.
 
У нас според проведено наскоро изследване на ЕС 39% от хората пушат. С това се нареждаме вече на второ място в Съюза по брой на димящите. На първо място е Гърция с 42 на сто. Трима от 10 европейци над 15 г. са любители на цигарите, показва още изследването.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.