iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


130 кучета от над 30 породи показаха на международна киноложка в Перник

130 кучета от над 30 породи показаха на международна киноложка в Перник

130 кучета от над 30 породи показаха на международна киноложка изложба на стадион „Металург" в Перник днес. Най-много бяха представителите на българското овчарско куче и гончетата. В изложбата участваха и кучета от Латвия и Естония от породата руски той-териер и американска акита.
 
Сред най-атрактивните участници в изложбата бяха кучетата на Слави Иванов от Кюстендил - бащата и син от породата средно-азиатска овчарка Саид и Чомба. Възхита сред ценителите предизвика и 18-месечната санбернарка Дона,  пекинези от Хасково, както и американският булдог на перничанина Павел Черийски, който обаче не се включи в дефилетата.
 
Победител стана руски той териер от София, представител на една от най-дребните породи. Миниатюрният ръст е едва ли не най-главният породен признак, обясниха специалисти.
 
На второ място се класира американска акита с името Чоко бой отново от София, а на на трето - българското овчарско куче Пират от Монтана.
 
Българското овчарско куче беше признато като порода от международния киноложки съюз едва преди 2 години. Миналата година беше признато и българското лудогорско гонче, обясни Пламен Митрев, председател на Българския киноложки съюз. Той посочи, че двете породи с успех се състезават по всички световни рингове и се презентират на най-големите световни първенства.
 
Целта на провеждането на подобни киноложки изложби е да се види докъде са стигнали развъдчиците в своето развитие, как се развива съответната порода, както и да бъдат наградени най-добрите кучета и водачи, обясни Пламен Митров.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.