iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Санираме панелките с пари от конфискувани имоти

Строителното министерство подготви промени в Закона за етажната собственост, с които да се предвиди създаването на фонд за саниране на сгради, като в него ще влизат и средства от конфискувани имоти, придобити по престъпен начин.
 
Останалите приходи във фонда ще бъдат от бюджета и част от имотните данъци. В проекта за промяна на закона ще се предвижда общините също да правят свои фондове, насочени към обновяване на жилищата.
 
За 2011 г. чакаме €40 млн. от ЕС По оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) се очаква догодина да имаме на разположение 40 млн. евро за обновяване на стари жилища. Сметките на МРРБ показват, че за саниране на апартамент отиват средно по 10 000 лв., като половината се отпускат от държавата. С парите по ОПРР може да се подпомогне санирането на 500-600 блока.След 2011 г. ще се търсят възможности за нови, по-големи инвестиции, като средствата може да дойдат с продажба на емисии от въглероден двуокис или други програми по линия на ЕС, както и от донорските фондове, свързани с компенсациите за спирането на малките реактори в първата ни АЕЦ.Статистиката на строителното министерство показва, че в България 707 000 са панелните жилища и в тях живеят 1,8 млн. български граждани. По-голямата част са строени преди повече от 40 години. Общо у нас 2,5 млн. души обитават многофамилни сгради. В богатите страни от ЕС като Австрия и Германия държавата отпуска безлихвени кредити, но засега това у нас не е възможно.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.