iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Росица Янакиева: Хората ме търсят да им намеря работа

Представителите на БСП в органите за местно самоуправление приеха декларация, в която изразяват своята загриженост от икономическото и социално положение на българските общини. В тази връзка от социалистическата партия настояват да бъдат взети незабавни действия за финансовото стабилизиране на общините, гарантиращи публичните услуги за гражданите. Това заяви на национално съвещание в Сандански лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му кметовете на повечето общини са подложени на натиск, защото управляващите искат предварително да спечелят местните избори догодина. „На всяка пожарна обаче й свършва водата", подчерта Станишев.
 
„Анализът ни по отношение на бюджетите е много тревожен", заяви Сергей Станишев. Той отбеляза, че собствените приходи на общините намаляват. Едновременно с това държавната субсидия е с 200 млн.лв. по- малко в сравнение с 2009 г. В резултат на това се очаква към средата на годината общините да влязат в структурен дефицит от около 600 млн. лв. Те ще бъдат неспособни да изпълняват свои основни местни дейности. Ще бъдат затруднени в социалните си ангажименти към детските градини и в политиките си в подкрепа на безработните. Кметът на Перник Росица Янакиева заяви, че броят на общините в структурен дефицит е 130. Тя сподели, че все повече хора се обръщат към общината с молба за помощ в търсене на работа.
 
Сергей Станишев беше категоричен, че е необходима промяна на отношението на управляващите спрямо местната власт. По думите му в момента върви процес на централизация. Едновременно с това централната власт прехвърля ангажименти на местната власт, в това число и по отношение на безработицата. „Безработицата се превръща в огромен проблем", предупреди лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че тя се е повишила два пъти за последната година.
 
Представителите на БСП в местната власт се обръщат към управляващите с конкретни предложения за преодоляване на проблемите на общините. Социалистите предлагат да бъдат преразпределени приходите от ДДФЛ като правителството предостави на общинските бюджети дял от тях. Сергей Станишев напомни, че това е следизборно обещание лично на Бойко Борисов, който заяви преди време, че 50% от данъка ще отива в местната власт. „Очакваме ако има последователност, това да се изпълни", отбеляза лидерът на БСП.Според Станишев внушенията, че парите от европейските фондове са осигурени на местната власт, не отговарят на реалната ситуация. По думите му държавата прехвърля отговорността по финансирането на проектите по европейските фондове на общините, които обаче нямат приходи и дори не могат да осигурят мостовото финансиране. Лидерът на БСП отбеляза, че е забавена и работата по Фонда ФЛАГ, създаден от предишното правителство за общините. Остро стои и въпросът за ДДС по отношение на ОП „Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони. „Правителството спешно трябва да вземе решение, ако иска тези средства да бъдат усвоявани", заяви Станишев.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.