iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Автомагистрала Люлин няма да бъде завършена в срок, парите от Брюксел са обречени

Председателят на браншова камара „Пътища" Румен Йовчев пред „Стандарт"
- Господин Йовчев, браншова камара "Пътища" от няколко години предупреждава, че магистрала "Люлин" се строи некачествено. Какво имахте предвид?
- Ние приятелски предупреждавахме дълго време всички отговорни институции, че пътят не се строи качествено. Показахме и снимки като доказателство. Предизвика ни едно изказване на отговорника за проекта - Франк Вайндорф. Дори изпратихме отворено писмо до госпожа Меглена Плугчиева, която по това време отговаряше за пътищата. Поканихме и екипа на пътната агенция да види на място проблемите. Написахме и второ напомнително писмо, в което предполагахме, че голямата й заетост като вицепремиер не й позволява да отговори на поканата ни. Нищо обаче не последва. След което поканихме медиите и им показахме снимки. Но освен тях никой не ни обърна внимание. Господин Вайндорф е юрист, който разбира от договори, но не е пътен специалист. Той брилянтно може да съветва агенцията по условията на договора, но за отговорник за един пътен обект е нужен специалист от бранша. Защото тук не става въпрос да вдигнеш една къщичка или колибка, а за сериозен инфраструктурен проект. Това е специфична материя и не може такъв човек да защитава нашите интереси.
 
- Какви грешки са допуснати в работата на турските компании от консорциума "Мапа Дженгиз"?- Наливането на бетон през нощта не е нещо супернеобичайно. Обаче трябва да се спазват определени изисквания - да е достатъчно осветено, да се следи скелето, за да може работата да се прекрати и при най-малкия намек за опасност или проблем. На обекта трябва задължително да има представители на строителния надзор и проектанта. В случая, доколкото разбирам, не е било нужно да се прави нощно изливане, защото не става въпрос за голям обем бетон, който трябва да се положи. Трябва количеството да е от порядъка на над 500 кубични метра, за да бъде оправдано нощното изливане. Съществуват съмнения и за носимостта на скелето.
 
- Бързата работа ли е срам за майстора, или става въпрос по-скоро за некадърност на изпълнителите?- Тук става въпрос за некадърност. Трябва незабавно да бъде спрян договорът с фирмите и те да бъдат накарани да поправят всички грешки, допуснати досега. Там, където е строено некачествено, работата да се повтори. Защото това не е единственият случай на недобре свършена работа на този обект. Още преди време една греда от 30 тона бе изпусната и удари човек, макар и да не се стигна до фатален изход. Когато се монтира една греда, тя трябва да бъде укрепена и след това се извършва монтажът на следващата. Аз лично съм видял, че те не правят това.

- Чия е вината за инцидента - на изпълнителите, надзора, пътната агенция, строителното министерство?- Естествено че първо е на фирмата, но контрольорът не е безучастен. Резидент-инженерът на магистрала "Тракия", по която работеше фирмата "Мостстрой" например, ни накара да взривим един фундамент, защото бетонът не е имал необходимата якост. И ние го взривихме и направихме втори път. Докато в случая с магистрала "Люлин" от камарата дори показахме потънало скеле, което предполага некачествено изпълнение на връхната конструкция на съоръжението. Никой обаче не ги накара да поправят работата си. А това можеше да стане по два начина - да се взриви и направи наново или готовата конструкция да се използва като кофраж и да се подсили, като естествено се прецени дали при още 60 см отгоре конструкцията ще издържи на новата тежест. Но това не се направи.

- Фирмите ли са виновни, или държавата, която е подписала договор, който не й оставя никакви лостове за контрол на качеството?- Няма договор, който да не позволява санкции. Не може резидент-инженерът да забранява на фирмите да асфалтират, защото хидроизолацията не е качествена и се разслоява. А те, въпреки писмените разпореждания, вместо да я подменят първо - асфалтират отгоре.
 
- Какво трябва да се направи сега?- Да се спре строителството и да се накарат компаниите да ремонтират некачествено извършените работи и през това време да се реши дали да продължи, или да се прекрати договорът.

- Не важи ли в този случай изразът "след дъжд качулка"? - За съжаление нашите големи инфраструктурни проекти се превърнаха в училище за чужди фирми. И ние сами сме си виновни за това. Защото всяка тръжна комисия е задължена да проучи основно кандидатите и пътните специалисти на компаниите. И за моста на Бяла беше избрана без конкурс малка семейна италианска фирма. И ако съоръжението беше построено според техните проекти, щяха да имат сериозни проблеми. Но родни консултанти им помогнаха с предписания.

- Ще загубим ли парите от Брюксел, заради които си затваряхме очите за редица неуредици досега? - Проектът няма как да стане в срок. Решението беше, както ние от браншовата камара предлагахме, да се раздели пътят на малки отсечки и наши фирми да ги достроят, за да стане магистралата бързо, качествено и в срок. Сега няма време за това. Имаше и достатъчно доказателства, че изпълнителите не са строили качествено и договорът трябва да се прекрати. Оправданията, че промяната в проектирането е причина за закъсненията, е направо смешна. Ако тогава не бяха натиснали компаниите да асфалтират тази отсечка, и досега нямаше да има дори един квадратен метър асфалт по трасето. Задължително трябва да има и собствена или наета асфалтова база и това не е никакво дискриминационно условие. Добре че в тръжните условия на магистрала "Тракия" се постави изискването да има график за завършването на всеки отделен етап от пътя. Така ще може да се следи изкъсо докъде е свършена работата по магистралата и да се реагира навреме, ако има закъснения.
 
- Има ли вариант "Люлин" да бъде завършена до края на годината?- Това не може да се случи. Най-рано може да стане догодина.
 
Наталия Малчева/ Стандарт
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.