iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Засекли 200 нарушения за 2 години на Люлин

Засекли 200 нарушения за 2 години на Люлин

Магистралата няма да е готова през декември, въпреки обещанията, каза браншовик пред "Всекиден"
 
За периода 2008-2010 г. Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" в София, нейните подразделения за София-област и Перник са направили 26 проверки на магистрала "Люлин" и на нейния изпълнител "Мапа Дженгиз", в които са установени около 200 нарушения, каза на пресконференция изпълнителният директор на "Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова. Тези проверки не включват проверките на подизпълнителите на обекта, които са около 25, посочи тя.
 
Съставените актове за констатирани нарушения на трудовото законодателство са 24, за обща стойност от 200 000 лева, добави Михайлова.
 
Изпълнителната агенция ще търси административно-наказателна отговорност от строителя, възложителя и строителния надзор на автомагистрала "Люлин" за всички установени нарушения, категорична бе Румяна Михайлова. Глобите за работодател са между 10 000 и 15 000 лева, а за длъжностно лице - между 2500 и 10 000 лева.
 
Ще предприемем мерки за предотвратяване на изграждането на съоръжения по този начин, ще държим изграждането да става по безопасен начин, въпреки
че има крайни срокове за изпълнението, коментира Михайлова. Проверката на инспекцията е установила, че четирима от участниците в изливането на бетон на магистрала "Люлин" във вечерта на инцидента, при който загинаха трима работници, не е следвало да бъдат на работа.
 
За тях не е установено извършването на задължителен ежедневен инструктаж за безопасност на труда, посочи Михайлова. По думите й не е осигурен и безопасен начин за качване и слизане на работниците на височина. Изливането на бетона е ставало на тъмно и съществуващите два прожектора не са били достатъчни, са установили трудовите инспектори.
По разпореждане на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов на магистралата се извършват проверки всеки месец, каза Михайлова.
 
В отговор на въпрос експертите на инспекцията казаха, че съотношението между български и турски работници от 1300 към 200 е спазено. По ведомост заплатите на работниците са изравнени, отбелязаха от ГИТ.
Няма да има магистрала „Люлин" през декември, съобщи Румен Йовчев, председател на Браншова камара "Пътища" пред PRO.BG тази сутрин.
 
Според него графикът е бил нищо повече от PR-акция, защото под него не е имало подпис на фирмата изпълнител.Един от вариантите, които министерството обсъждало сега е 70% от работата по магистралата да бъде възложена на български фирми. Според председателя на камара "Пътища" обаче така турската фирма ще се превърне просто в предприемач, който ще спечели добри пари за кратко време.
 
До две правителства от камара „Пътища" са подавали сигнали за некачествена работа и неспазване на правилата за безопасност при стоежа на магистрала „Люлин". Мерки не били взети.
 
„Там има 7 километра канавки, които са изпълнени некачествено и трябва да се подновят", даде пример Румен Йовчев. Преди време пък скеле потънало с цели 15 сантиметра. Хидроизолацията на някой съоръжения също била некачествена.Според инженер Йовчев у нас трябва да се прекрати практиката търговете да се печелят от фирмите, които дават най-ниска цена, а да печелят тези с „реална оферта".
 
Припомняме, че изграждането на магистралата започна на 31 януари 2007 г. По последна информация трасето трябваше да бъде завършено на 21 декември 2010 г.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.