iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Режат неграмотните за книжка

За да могат да се сдобият с книжка, кандидат-шофьорите вече ще трябва да доказват, че са преполовили гимназиалното си образование, като са избутали поне 10. клас. Изискването е залегнало в новия Закон за училищното образование, който ще бъде представен официално от просветното министерство тази седмица.
 
В момента със свидетелство за управление на автомобил могат да се уредят изкласилите основно образование,
 
което все още е до 8., а не до 7. клас. Поправката в Закона за движение по пътищата, която предлагат от образователното министерство чрез новия училищен закон, предвижда обаче в бъдеще водачите да прилагат към медицинското и другите необходими документи копие от специална тапия за завършен първи гимназиален етап. Според закона, който тепърва трябва да мине през Министерския съвет, етапите в средното образование вече ще се делят на начален (от 1. до 4. клас), прогимназиален (от 5. до 7. клас), първи гимназиален (от 8. до 10. клас) и втори гимназиален (от 11. до 12. клас).
 
Както е известно, въпреки сегашното изискване, огромна част от притежателите на книжки са неграмотни и дори не са стъпвали в живота си в училище. В КАТ са затрупани от сигнали за фалшиви дипломи, чиито притежатели обикновено се оказват от ромски произход.
 
Въпреки радикалната промяна, която лансират от образователното министерство, в закона не се уточнява каква ще бъде съдбата на сдобилите се вече със свидетелство, които разполагат с диплома за основно образование, но не са прескочили 10. клас. Шефката на правната парламентарна комисия Искра Фидосова увери пред "Монитор", че след като законът стигне до Народното събрание, заедно с колегите є ще направят необходимото, за да уточнят изрично какво ще се случи със заварените случаи и вече стартиралите процедури по издаване на книжки. Според депутатката новите ограничения по принцип важат само занапред. А обикновено започналите процедури минавали по стария ред, стига законодателят да не е посочил обратното.
 
От СБА апелираха за по-солидни изисквания към грамотността на шофьорите още през 2006 година. Тогава представители на съюза настояха от кандидат-водачите да се изисква диплома за завършено средно образование./Монитор

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.