iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


КАТ ни снима и за "Гражданска"

КАТ ни снима и за "Гражданска"

Камерите на КАТ съвсем скоро ще снимат и за застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщиха пред "Монитор" служители от голяма застрахователна компания у нас. Целта е със засичането на превишената скорост на магистралата да бъдат хващани и джигитите, които карат без задължителната полица.
 
От КАТ и Пътна полиция отказаха вчера коментар по темата. Според източници на "Монитор" в МВР вече такъв проект е започнал и се обсъжда от експерти във вътрешното ведомство.
 
Застрахователите обясниха, че нововъведението се налага, защото в повечето от малките провинциални градове до 50% от шофьорите карат с изтекли застраховки.
 
"Тези водачи се санкционират за червен светофар и за други нарушения, но продължават да си карат без "Гражданска"
 
След като започнат да ги снимат камерите, вече няма да могат да се измъкват от закона", обясниха застрахователи.
 
За да заработи системата, на камерите трябва да се монтира още едно устройство, което да сканира номера на автомобила, а специален софтуер ще проверява дали водачът е сключил задължителната полица. В момента в страната са поставени 15 стационарни камери с радари, които засичат "състезатели" по най-натоварените пътища. След пускането на системата водачите ще получават призовка едновременно за две нарушения за скорост и за "Гражданска".
 
Според експертите чрез новата система ще може да се правят и насрещни проверки на полицаите, които не са санкционирали водачите. Глобата за шофиране без полицата е между 400 и 600 лева. Ако автомобилът е собственост на юридическо лице, санкцията е двойно по висока. Поради тази причина доста от водачите се опитват да минат с почерпка при полицейските проверки.
 
"Идеята е добра, но от финансирането зависи точно кога ще заработи", коментираха лаконично от МВР.
 
Друго изменение, което подготвят застрахователите, е изработването на електронен масив, в който ще се регистрират изплатените щети при удар. Първоначално компаниите са настоявали там да се въвежда само изплащането на тотална щета. От МВР обаче настояват в регистъра да влизат всички покрити щети по колата.
 
Това се налага заради засечени измами. Случвало се е една кола да бъде застрахована в три различни компании и при удар шофьорът взема пари и от трите", обясниха запознати. Когато даден водач предизвиква често катастрофи, цената на гражданската му отговорност ще нараства. Различните компании ще могат да правят справки за изплатените щети и шофьорите, които са ги причинили, именно в електронния масив. Той се очаква да е готов в следващите два-три месеца.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.