iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Партиите ще отзовават непослушни общински съветници

Партиите да могат да отзовават общинските си съветници от местните парламенти, ако ръководството на формацията реши, че са направили нарушение. Такъв текст ще бъде записан в новия Избирателен кодекс, който в момента се подготвя от временната комисия по изборно законодателство. Това обясни вчера съпредседателят на групата на ГЕРБ и шеф на комисията Искра Фидосова пред "Монитор".
 
По думите й подобно предложение има място в новия закон, защото често избраните от една партия общински съветници прегрешават и трябва да има механизъм за санкции. Не е рядкост в градските парламенти отделните партийни представители да се отцепят, гласувайки в интерес на други, или да не следват повелите на формациите си, разказаха още от комисията. Какъв е смисълът тогава те да представляват даден политически субект, попитаха народните представители. Новият принцип ще се прилага и в случаите, когато има съмнения за корупция, лобизъм и други прегрешения на общинарите.
 
В мнозинството има нагласата сходен текст да бъде гласуван и за депутатите в Народното събрание, които прегрешават. За такива промени обаче трябва да се ремонтира конституцията, затова ще бъде по-трудно гласуването им, поясниха народни избраници. До момента ГЕРБ успяха да ограничат политическото номадство, като записаха в Правилника на парламента забрана за прескачане от една в друга парламентарна група.
 
Депутатите, които изготвят правилата за местните избори, са разписали и текст, според който районните кметове ще бъдат назначавани от общинския съвет по предложение на кмета, а не както е сега - с пряк избор.
 
За разлика от предишния мандат, в настоящия състав на Общински съвет Перник все още няма политически номади. Съветниците старателно изпълняват партийната повеля. Единствените, които, макар и неформално, преляха своята политическа тежест в друга насока са бизнесмените Марин Арсов и Петър Стоименов- Железаро.  Двамата бяха избрани с бюлетината на "Съюз за Перник". Петър Стоименов явно симпатизира и гласува редом с Огнян Зарев от партия "Лидер".  Марин Арсов е бивш високопоставен комунист и гласува с левите съветници, а името на Стоименов беше замесено в скандал за купуване на гласове за партията на Христо Ковачки, която разполага със заместник кмет в общинското ръководство.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.