iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Набират детегледачки за работа

Набират детегледачки за работа

Това е по нов проект реализиран чрез бюрата по труда
 
Изпълнение на нов проект по оперативна програма Развитие на човешките ресурси стартира и в пернишкото бюро по труда, съобщава в утрешния брой в-к "Съперник". Проектът цели осигуряване на обучение и заетост на безработни лица, регистрирани в дирекцията. Чрез предоставяне на качествена грижа за отглеждане на деца от една до три годишна възраст. Създаване на условия за плавен преход и връщане на работа на жените след ползван отпуск по майчинство. Предоставянето на обучение за ключова компетентност дава възможност за придобиване на нови знания и умения и повишава шансовете на безработните лица за реализицаия на пазара на труда. Обучението се провежда на областно и общинско ниво.
 
Целевите групи на проекта са безработните лица, които са регистрирани в бюрото по труда заявили желание да отглеждане на малки деца. От него могат да се възползват и родители на деца до три годишна възраст когато отговарят на съответните условия.
 
Работодател по проекта е агенцията по заетостта. Съответните документи от родителите и безработните се подават в бюрото по труда в града. Те се приемат от служителите съгласно инструкциите за приемане и оценка на подадените заявления, утвърдена от изпълнителния директор на агенцията по заетостта. Постъпилите заявления се разглеждат ежеседмично в комисия.
 
Набирането на заявления от безработните лица има за цел да се подберат лица, изявили желание за отглеждане на малки деца и отговарящи на изискванията на родителите им. В заетост по проекта приоритетно ще се включват безработни лица в предпенсионна възраст които имат нужда от трудов и осигурителен стаж.Ако кандидатите отговарят на всички условия и след последвалата среща с родителите, се подписва съответния трудов договор.
 
От бюрото по труда информират че агенцията по заетостта има сключено споразумение с НАП за потвърждававе статута на заетост на родители включени в националната програма в подкрепа на майчинството, което ще се използва за проверка на статута на заетост на родителите, включени по проекта. Ежемесечно ДБТ извършват контрол по статута на заетост на родителите, включени по проекта. В случай че родителите откажат да дадат съгласие за обработка на личните им данни е необходимо да да представят ежемесечно документ от работодателя че са трудово заети.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.