iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Владика благославя граовски зелници на фестивал

Владика благославя граовски зелници на фестивал

Фестивал на граовския зелник ще благослови утре Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан в радомирското село Извор. Викарият на Негово Светейшество патриарх Максим е поканен от сдружение „Общество и православие" за организирания ден на отворените врати в „Дневен център за стари хора" и „Защитено жилище за хора с физически увреждания" в селото. Програмата на събитието предвижда среща на владиката с потребителите на социалните услуги, предоставяни от сдружението в Социалния център"Света Троица".
 
След освещаването на трапезата от зелници на конкурса, в който ще участват майсторки баничарки от общините Радомир, Ковачевци и Земен, ще има програма „Микрофонът е на всички" с участие на самодейни колективи.
 
През цялото време посетителите ще могат да разглеждат Дневния център и Защитеното жилище с придружител. Идеята е по време на Деня на отворените врати всеки да може да влезе в центъра, да посети възрастните хора, които го ползват, да поговори с тях, да разгледа помещенията и се запознае с екипа на Центъра, обясниха организаторите.
 
Ще бъде подредена изложба от плетива на потребителите и фотоизложба за ежедневието в центъра, а на телевизорите в сградата ще се показват филми за историята на създаването и дейността на Центъра.
 
Сдружение „Общество и православие" е партньор на МТСП от 2002 година, тъй като с помощта на неговите фондове и програми осъществява доставяне на социални услуги в общността, в партньорство и с подкрепата на Община Радомир.
 
Социалният център „Света Троица", който съществува от 3 години и има 40 клиенти, обединява социалните услуги „Дневен център за стари хора" и „Защитено жилище за хора с физически увреждания". Те са разработени и внедрени по програма Деинституционализация на социални дейности за предоставяне на социални услуги в общността, а от 2009 гл са делегирана държавна дейност.
 
Работата по тези услуги се осъществява и с благословията на Негово Светейшество българският патриарх и софийски митрополит Максим.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.