iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Надвиват мониторинг от ПАСЕ, наложен заради изборни нарушения

Твърде вероятно е мониторингът  на България от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да бъде свален. Това предположение направи народният представител от Перник Петър Петров (ГЕРБ), който е заместващ представител в Постоянна делегация на Народното събрание в ПАСЕ.
 
Мониторингът беше наложен миналата година заради сериозните недостатъци по време на парламентарните избори у нас, констатирани от наблюдателната мисия на ПАСЕ. Наблюдението над страната от ПАСЕ беше прекратено в началото на 2000 г., месец след като България започна преговори за членство в ЕС. Досега в историята на европейската общност няма друга страна-членка, която да е била подложена на повторно наблюдение.
 
По думите на народния представител подготвената защита по доклада, който е част от дневния ред на сесията, провеждаща се от 26 до30 април, е насочена към сваляне на ноложения мониторинг. Свои становища по доклада са внесли отговорните министерства. Предложения и корекции са направили и представителите на Бългория в ПАСЕ. Докладът не е бил официално публикуван, а предоставен на заинтересованите страни. Бележки към него са внасяни няколко пъти, уточни депутатът.
 
ПАСЕ е един от двата главни органа на Съвета на Европа (СЕ) - политическата международна организация, наречена „Голяма Европа" със 47 страни членки срещу 27 страни членки на Европейския съюз. Правомощията на ПАСЕ се простират само до възможността да разследва, препоръчва и съветва. Нейните препоръки в областта на човешките права имат значителна тежест в контекста на европейската политика. Европейският парламент и другите институции на Европейския съюз, често се позовават на данните на ПАСЕ, особено в областта на човешките права и на правното и културното сътрудничество.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.