iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гайдар от Драгичево надсвири шопите - снимки

Гайдар от Драгичево надсвири шопите - снимки

Гайдарят Стоян Танев от пернишкото село Драгичево получи първа награда за участието си в Първия фолклорен фестивал "Шопски наниз", проведен в събота под домакинството на Костинброд.
 
82-годишният музикант получи отличието в раздела за индивидуални изпълнители, в който второто място зае друг наш земляк - Петър Свиленов, който свири на пищялка и е от радомирското село Долни Раковец.
 
С награди бяха удостоени и радомирското читалище "Хр. Ботев" - квартал "Върба" и Божура Мицева от село Долни Раковец.
 
Близо 780 участници от над 30 групи събра сцената в Костинброд за първата по рода си фестивална проява. Публиката изпрати с нестихващи дълго време аплодисменти и миниспектакъла "Граовска палитра", с който се представиха танцьорите от "Майсторите на танца" към читалище "Пробуда" в Драгичево с художествени ръководители Красимир Димитров, Владислав Тодоров и Ангелина Атанасова.
 
Освен изпълнителите от Перник и Радомир, във фестивала участваха и фолклорни формации от Земенска община.
 
Фестивалът бе организиран от Община Костинброд и местните народни читалища "Иван Вазов", "Св.Св. Кирил и Методий" и "Заря 1914". Целта на проявата е да се съхрани и популяризира шопския фолклор с певческото, музикалното и разказваческото богатство. На сцената като гости се представиха изпълнители от Центъра за култура в Димитровград - Сърбия./Градски

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.