iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ангел Найденов фаворит на разколниците за председател на БСП

Ангел Найденов бил предпочетен за председател на БСП от група заговорници, решили да катурнат Станишев. Това съобщава днес в Стандарт Руслан Йорданов. По информация от негови източници на „Позитано" 20 планът за отстраняването на Станишев е съчинен с участието на лобитата около Румен Овчаров и Румен Петков.
 
Миналия уикенд хора на двамата Руменовци се събрали на сбирка заедно със секретари на президента. Участниците в тайното съвещание стигнали до мнението, че сегашният председател на БСП е безпомощен да се справи със ситуацията и дърпа партията към дъното. Затова трябвало бързо да бъде сменен. На масата били сложени три имена за бъдещ лидер, от които присъстващите трябвало да си изберат едно. Споменати били Корнелия Нинова, Антон Кутев и Ангел Найденов. След кратък размисъл събралите се единодушно решили, че Найденов е най-подходящ за поста.
 
Впоследствие обаче инициативата за свалянето на Станишев самосиндикално иззели хората на Кирил Добрев, които се чувствали предадени от соцлидера.Неговият кръг тихомълком започнал кампания срещу Сергей, но ходът с подписката бил чист блъф, с който да изнервят, объркат и всеят страх сред останалите верни на лидера дейци на "Позитано", твърдят източниците на "Стандарт".
 
Сценарият с насрочването на извънреден конгрес обаче никак не е невероятен. "Няма смисъл от такава подписка. Така или иначе, конгресът вече е обявен и той ще се проведе в средата на октомври", твърди единият от набедените заговорници - Антон Кутев. Уловката е там, че през октомври ще се проведе редовно заседание на 47-ия конгрес, където не се предвижда да се състои избор на председател. Най-висшият форум на партията има 4-годишен мандат, който приключва през есента на 2012 г., а дотогава Станишев е легитимен председател.
 
Разнородната опозиция на соцлидера - сред която влизат лявото крило, ръководството на БСП-София, както и свързаните с Петков и Овчаров групи, отчаяно се бори за насрочването на извънреден, 48-и конгрес, и то най-късно до средата на лятото.
 
Последният момент за свикването му е именно следващият пленум на 30 април. Липсата на време е породена от обстоятелството, че през май и юни вече са насрочени редовни отчетни конференции на партийните организации в цялата страна. Ако пленумът вземе решение за извънреден конгрес, автоматично насрочените конференции освен отчетни ще бъдат и изборни, тоест на тях редовите социалисти ще трябва да гласуват нови местни ръководства и да излъчат нови делегати за конгрес.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.