iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Църквата подкрепя социални проекти в община Радомир - снимки

Църквата подкрепя социални проекти в община Радомир. Социалният център „Света Троица" в радомирското село „Извор" се ползва с благословията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Това благословено сътрудничество дава добър резултат, защото зад добрия социален проект освен светските власти стои и Църквата, обясни днес в центъра Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, който беше гост на празник там.
 
Светата Църква може да проповядва, да изяви своята общителна функция, което е първо и важно, но тя е част от света и действа за него, подчерта викарият на патриарха. По думите му Софийската епархия е доволна от сътрудничеството с Радомирска община и е готова да подкрепя и други социални проекти освен духовно и материално.
 
Ако човек няма вяра и не живее в светата Църка трудно държавата може да просперира, каза още владиката.
 
Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан в съслужие с протосингела на Софийската митрополия архимандрит Григорий и местни свещеници.
 
На събитието присъстваха гости от руското посолство и председателя на Общинския съвет в Радомир Иван Владимиров, зам. Кметът Евдокия Асенова.
 
Владиката благослови и първия фестивал на зелника. Организираният от сдружение „Общество и православие" Ден на отворените врати в социалния център „Света Троица", част от който беше и състезанието по баничарство, се превърна в истински празник за региона.
 
Жури оцени най-хубавата баница от 14 представени, а на импровизираната сцена самодейци от читалищата в региона показаха изпълнителските си умения. В Центъра имаше подредена изложба от плетива, а на табла със снимки беше разказан делника на ползвателите на услугата. Епископ Йоан обходи всичките помещения, поръси със светена вода и даде благословията си на лежащо болния бай Станко.
 
Социалното заведение е изградено през 2005г. чрез спечелени проекти, но вече е делегирано държавна дейност, обясни Елисавета Миленова - председател на Управителния съвет на сдружение "Общество и православие", с чието посредничество е построено социалното заведение. Тя подчерта доброто сътрудничество на сдружението с общинските власти в Радомир и пожела то да се задълбочава и занапред.
 
Дневният център ежедневно се посещава от 22-ма човека, идват и шестима души за рехабилитация. А от година и половина 9-ма възрастни живеят в защитено жилище, което е старчески дом от семеен тип. Социалното заведение се обслужва от петима специалисти, а фелдшер оказва медицинска помощ на домуващите. Ежедневно храна се доставя от „Православен социален патронаж" в село Дебели лаг, който осигурява храна за около 100 души от 10 села.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.