iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продават ниви за стотинки на квадрат

Нивите в Югозападна България паднаха под левче за квадратен метър. Брокери на недвижими имоти в Пернишко и Кюстендилско предлагат земеделска земя дори за 50 стотинки квадрата.
 
Сделки обаче почти няма. Клиенти разпитват за по-апетитни терени, но собственици отказват да ги продават за жълти стотинки.
Цените са паднали с 30% само за година и половина. Кризата удари и земеделските земи. В момента декарът в пернишко върви по 500 лв., което е 50 стотинки на кв. м. Затова и стопаните са замразили продажбите. Търсенето е предимно от овощари, които искат да увеличат масивите си. Дори те имат трудност с осигуряване на нови парцели. Под левче е и стойността на нивите в иначе плодородния Кюстендилски край.
Едва 3 лв. вече струва парче земя, която може да се деактува за строеж. Това са парцели, граничещи с такива в регулация или до по-големи комуникации. Максимумът, който може да се вземе за такива терени, е 5 лева за кв. м, но през последните шест месеца никой купувач не е извадил толкова, твърдят брокери.
 
Свърши и златното време за собственици със земи край магистралата за Гърция. Допреди година те продаваха за 10 евро на кв. м, но сега и там цената е паднала наполовина. Няма друга държава, където земята да се продава на такава безценица, категорични са брокерите на недвижими имоти.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.