iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат повече пари за читалищата

Субсидията, която се отпуска за читалищата е крайно недостатъчна, смята председателят на читалищното настоятелство на читалище "Елин Пелин" в Перник Йордан Дичев.
Миналата година средствата бяха намалени с 10% и имаше читалища, които не успяха да си вземат заплатите за месец декември. Тази година отново е така. Получаваме субсидия , която недостига за нормалното съществуване на читалището, коментира той.
 
Средствата са малко спрямо съвременни форми на работа и ако не се обезпечат финансово едва ли ще можем да се справяме. Не бива така да се постъпва с читалищата, които са последния стожер, особено в селата, където има закрити училища. Ако бъдат закрити и читалища, това ще бъде една огромна грешка, коментира Дичев.
Читалищните библиотеки нямат достатъчно средства и за купуване на нови книги. През 2008 г. в читалище „Елин Пелин" са били купени само 120, а 2009- та- 142. В момента читалището разполага към момента с общо 73 525 броя литература.Има много хора, които желаят да ни дарят книги, но поради липса на площ няма къде да ги съхраняваме, допълни Дичев.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.