iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Планински кристал" представи богата еко-дейност

И т.г. ученици и учители от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Радомир отбелязаха честванията свързани с Международния ден на Земята.
 
Този път честването излезе извън рамките на училищните мероприятия и се превърна в общинска и областна изява. Денят на нашата планета бе съчетан с работата по проекта на Община Радомир „Училището - моят ден и моето бъдеще" и методическа среща на тема „Личен, обществен и глобален контекст на интегралните знания по природни науки" с участието на учители по биология и химия от областта. Инициатор на срещата бе Камелия Тракийска - експерт по природни науки и екология в РИО - Перник, която бе и официален гост на тържеството. Тя апелира към младите хора „Нека с дейността си да помогнем на нашия общ дом - малката и задъхана планета Земя! Така ще изпълним своята човешка мисия!".
 
В МКИЦ „Европа" членовете на екоклуб „Планински кристал" към радомирската гимназия показаха разнообразната си дейност чрез множество презентации, изложба на рисунки и др. Най-активните еколози получиха награди.
 
Екоклуб „Планински кристал" към СОУ вече девета година развива своята дейност, давайки екологични знания и култура на възпитаниците на училището. Под ръководството на учителките Зита Даскалова и Маргарита Янева 30 ученици от паралелките с профил „Природоматематически", вариант „Биология" и „Информатика" всяка учебна година проучват актуални екологични проблеми на нашата съвременност. Екоклуб „Планински кристал" е член на Националния ученически екопарламент, което е признание за ефективността и ползата от дейността му.
 
От м. ноември 2009 г. клубът е включен в големия проект на Община Радомир за извънкласни дейности „Училището - моят ден и моето бъдеще" по ОП „Развитие на човешките ресурси". „Проучвателската дейност на нашите ученици по проекта е в няколко направления: биоразнообразие, опазване на околната среда и здравословно хранене и енергийна ефективност", информира Зита Даскалова. „По всичките направления, съобразно интересите на учениците и по техни проучвания са изготвени презентации. Като дейности са заложени провеждане на зелено училище, традиционното честване на Международния ден на Земята, три информационно-образователни беседи по екология на тема „Компостиране в училищния двор", „Здравен риск от замърсяване на околната среда" и „Да спрем промените на климата" и др.
 
През пролетната ваканция по линия на проекта „Училището - моят ден и моето бъдеще" 30 членове на клуба в продължентие на три дни прекараха в Националния детски екологичен комплекс в с. Ковачевци. По проект, разработен от ученици от гимназията, съвместно с Община Радомир още през 2001 г. в двора на училището е направен розариум, който се поддържа и досега.
 
Мая ЛУКАНОВА, в-к "За Радомир"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.