iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


РЗС стартира подписка за референдум за промяна на Конституцията

Референдум за промяна на Конституцията поискаха от „Ред, законност и справедливост". От 6-ти септември до 6-ти декември партията ще организира подписка за провеждането на допитването. В него ще бъде зададен въпросът - Желаете ли предсрочното прекратяване на мандата на 41-то Народно събрание с цел свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията.
 
Според лидера Яне Янев референдумът трябва да се проведе най-късно през март догодина, защото е безсмислено да има местни и президентски избори по старите правила.
 
„Тази Конституция е заложила уродлив тип местно самоуправление и не по-малко непълноценен тип президентска власт", заяви Янев. На въпрос на Дарик дали ще участва в евентуален вот на недоверие към кабинета „Борисов" преди това, който може да бъде иницииран от БСП, Янев отговори: „Партия БСП и лично Станишев да спре да ни копира, да спрат да плагиятстват идеи. Той - най-новото, което може да направи, е да се прегърнат с Бойко Борисов в кулоарите на парламента, както неведнъж го е правил".
 
От РЗС предлагат в новата Конституция да бъдат заложени 100, а не 240 депутати, право на избирателите да отзовават народен представител от техния район и да се премахнат имунитетите на депутатите и магистратите. Отговорът на България за членството на Турция в европейския съюз трябва също да бъде даден на референдум.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.